Floortje Dessing - Eilanden top 3

Ik ben dol op lijstjes. Altijd al geweest! Ik weet niet precies wat daar de diepere oorzaak van is of wat dat zegt over mijn karakter. Misschien wel dat ik de dingen graag orden en indeel naar mate van belangrijkheid. Maar ik ben niet de enige. Mensen als Reinout Oerlemans zijn er zelfs schatrijk mee geworden. Als hofleverancier van televisieprogramma’s waar lijstjes de leidraad in vormen, levert hij op dit gebied de ene na de andere kaskraker af. Toen mij gevraag werd om voor deze uitgave van Salt iets over mijn favoriete eilanden te vertellen, kon ik niet anders dan direct weer met een lijstje te komen.

Nr. 3: De Faeröer eilanden

Desolate eilandengroep als schitterende broedplaats

Iedereen die wel eens de boot heeft genomen van Schotland naar IJsland kent deze eilandengroep: Het is namelijk een verplichte stop op weg naar Reykjavik, die minstens een halve dag duurt. Mocht je er ooit geweest zijn, dan zul je het met me eens zijn dat je er best heel wat dagen langer had willen blijven. Niet zo vreemd ook want de grillige rotsformaties die je hier ziet zijn adembenemend mooi. Deze desolate eilanden groep, die officieel bij Denemarken hoort, is uniek in zijn soort. Zo vind je er onder andere bijna geen begroeiing (op wat bosjes en een verdwaalde boom na) maar des te meer zeevogels en zeezoogdieren. Vooral tijdens het broedseizoen van de vogels is de eilandengroep de moeite van een bezoek waard.
Toch heeft de plek twee grote nadelen: ten eerste regent het er meer dan 200 (!) dagen per jaar, en ten tweede jagen ze hier nog steeds actief op walvissen. Het wordt officieel gezien als een traditie maar mocht je het slachten van de dieren op het strand per ongeluk bijwonen, dan weet je wel beter. Alleen daarom is het goed om deze prachtige eilanden als toerist niet links te laten liggen, want hoe meer mensen hiervan weten, des te meer druk er komt op de overheid om deze ‘niet meer van deze tijd zijnde’ traditie te gaan verbieden.

Nr. 2: Tasmanië

Het kleine zusje van Australië waar je veel pret mee kunt maken

Een klein eiland dat bij een veel groter eiland hoort: Australië. Hoewel iedereen weet dat Australië een continent is, blijft het toch verleidelijk deze enorme plak land een eiland te noemen die ik ook het liefst zo in mijn top drie zou zetten. Maar goed, Tasmanië is strikt genomen wel ècht een eiland, dus laat ik die in mijn lijstje zitten. En niet zonder reden want Tasmanië is een eiland om van te houden. In het verleden is ‘Tas’, zoals de locals hun eiland liefkozend noemen, altijd het kleine zusje van Australië geweest dat net teveel in leeftijd scheelde om met haar grote broer mee te mogen spelen. Maar de laatste jaren trekt ‘Tas’ zich niet al te veel van die grote broer meer aan en gaat ze lekker haar eigen gang. Grote delen van het land zijn tot Nationaal Park verklaard, stuk voor stuk outdoorparadijsjes waar je kunt hiken, mountainbiken, kajakken, abseilen; kortom optimaal kunt buitenspelen En ook de Australiërs zelf hebben ontdekt dat ze met dat kleine zusje veel pret kunnen maken, want nog nooit kwamen er zoveel Aussies vanaf het vasteland naar Tasmanië om vakantie te vieren, als de afgelopen jaren

Nr. 1: Nukuhiva

Hier leef je zoals Robinson Crusoe zich gevoeld moet hebben, maar dan zonder de gebreken

Nukuhiva is absoluut mijn nummer 1. Het is een stipje in de oceaan, een speldenknop aan de andere kant van de wereld, tussen Hawaii en Australië, ver weg van de Westerse wereld. Samen met buureiland Hivaoa wordt deze plek door velen gezien als een van de mooiste stukjes aarde. Iets wat de schilder Gaugain ook naar de eilandengroep dreef. Hij leefde jaren op Hivaoa en ligt er zelfs begraven, vlak naast Jaques Brel die ook verslaafd was aan de schoonheid ervan en er de laatste jaren van zijn leven sleet. Maar wat maakt deze plek nou zo magisch? Eigenlijk het feit dat alles wat wij mensen mooi vinden, hier aanwezig is. Azuurblauwe zee, grillige rotsen, smaragd groene jungle en een krachtig, trots volk met prachtige gezichten. Hier ben je zo ver weg van alles dat het hectische westen bijna niet meer bestaat. Hier leef je zoals Robinson Crusoe zich gevoeld moet hebben, maar dan zonder de gebreken. Hoewel ook hier de moderne tijd zijn intrede heeft gedaan met de komst van meerdere lijnvluchten en zaken als Internet en mobiele telefoons. Desondanks weet het eiland zijn eigen cultuur en karakter vast te houden, wat mede te danken is aan de afgelegen locatie. Ik verwacht niet dat hier de komende honderd jaar veel zal veranderen en dat is misschien maar goed ook.

Mijn top drie lijstje dus. Maar als ik dit zo opschrijf bedenk ik me al weer nieuwe eilanden die zo in dit lijstje kunnen! Wat dacht je van Paaseiland? Of Ille de la Reunion? Of toch de Grenadines? Ik zou er eigenlijk een top vijf van moeten maken, of misschien wel een top tien of een top ‘weetikveelhoeveel’, want er zijn nu eenmaal zoveel mooie eilanden dat ik hier makkelijk nog vijf pagina;s mee zou kunnen vullen. Zullen we dat dan maar bewaren voor een andere keer?

Wait for it...