Floortje Dessing - Salt#3-2008

LLiNK wil niet louter amuseren, maar vooral inspireren en daarom moet de zender blijven bestaan.

‘Goh, het gaat slecht hè, met LLiNK?’ Ik weet niet hoe vaak ik die zin de afgelopen weken heb gehoord van vrienden, familie maar ook van totaal onbekenden in de kroeg. Niet zo verwonderlijk, als je je bedenkt dat LLiNK pas half mei voor het eerst begonnen is met een ledenwerfcampagne die ervoor moet zorgen dat we voor het einde van het jaar 150.000 leden hebben. Want als dat niet lukt, is het gedaan met de Groenste Omroep van Nederland en dus ook met alle programma’s waarvan wij vinden dat die bijdragen aan een betere wereld, voor mij de belangrijkste reden om iets meer dan een jaar geleden over te stappen van de grootste commerciële omroep (RTL) naar de kleinste publieke omroep met de grootste idealen (LLiNK).

Voor mij is het niet de eerste keer dat ik met ledenwerven te maken heb: mijn allereerste baantje in omroepland was bij Veronica, waar ik in 1994 tot mijn vreugde 's nachts koffie mocht halen bij DJ’s Rob Stenders en Alfred Lagarde. En aangezien Veronica in die tijd nog gewoon tot het publieke bestel behoorde moesten ook daar om de zoveel tijd leden worden gevonden om de zender in stand te houden, een systeem dat overigens nergens anders op de wereld voorkomt.

Ook LLiNK bestaat bij de gratie van mensen die er € 5,73 voor over hebben om onze programma s te zien, en godzijdank zijn die mensen er. Maar om aan het benodigde aantal te komen, zullen we er nog heel hard aan moeten trekken, we hebben er nog 80.000 nodig. Omroepen zoals de TROS hebben daar helemaal geen last van, aangezien die al zo lang in het bestel zitten dat ze een enorm ledenbestand hebben en zelfs een enorm vermogen hebben opgebouwd. En dus zullen we de komende vijftig jaar getrakteerd blijven worden op scènes uit het leven van Jan Smit en meezingfestivals. Maar daar houden heel veel mensen in Nederland van en dus heb je recht op uitzending.

Maar LLiNK is anders! LLiNK wil iets toevoegen aan het publiek bestel. Met programma’s die niet louter amuseren, maar vooral inspireren, je op een nieuwe manier naar je eigen wereld laten kijken. En dat gedachtegoed moet blijven en dáárom vind ik het belangrijk dat LLiNK bestaat en blijft bestaan.
Ik merk dat die negatieve houding van met name veel journalisten over het wel of niet blijven bestaan van LLiNK mij enorm opstandig maakt Hoe meer er geschreven wordt dat we het toch niet gaan redden, hoe harder ik ga vechten om het wel degelijk te halen! We gaan door tot de laatste seconde met het vinden van leden. En ondertussen ga ik weer een nieuw seizoen ‘3 op Reis’ maken, waarmee ik hopelijk kan laten zien dat een reisprogramma meer is dan een beetje van strand naar strand hobbelen. Wens me succes, het zal een druk half jaar worden.

(ps mocht je me een handje willen helpen: llink.nl. Mijn dank is groot)

Wait for it...