Slackline - Walk the line

Tekst: Natasha Bloemhard, Knut Alsemgeest
Foto’s: Natasha Bloemhard, Patagonia, FiveTen


Ademloos staan honderden mensen te kijken naar een man die op zo’n zeven meter boven de grond, over een drie centimeter brede nylon band, ruim 30 meter overbrugt. Eenmaal aan de overkant krijgt hij een daverend applaus. Het is de Amerikaan Dean Potter (35) die op de internationale Outdoorbeurs in Friedrichshafen (D), aanwezig is om een van de grote trends voor 2008 te presenteren: slackline. Overgewaaid uit de VS, staat deze balanskunst ook op het punt Europa te veroveren. Lage drempel, grote uitdaging!

Wat Dean hier liet zien is uiteraard hoge school niveau, maar dat mag je ook verwachten van iemand die bekend staat als een van de beste slackliners ter wereld. Veel dichterbij de grond, op zo’n 50 centimeter, soms tot een meter, waren tussen de bomen tal van slacklines gespannen waar iedereen die dat wilde het eens kon uitproberen. En dat gebeurde gretig, jong en oud klom op de lijn, met of zonder hulp. En bij iedereen zag je die kinderlijke drang naar boven komen om de overkant zonder vallen te bereiken. Keer op keer gejuich als er weer een voetje bijgezet kon worden, of een ‘oh, wat jammer’ als de poging vroegtijdig werd afgebroken. Degenen die al iets beter waren, waagden zelfs een sprongetje of zakte elegant door de knieën. Nog verder gevorderde balanskunstenaars kwamen van een afstandje aanrennen en sprongen zo op de lijn. Natuurlijk probeerde ik het ook. Veel gesurft, gesnowboard en nog steeds regelmatig op het longboard skateboard; gaf ik mezelf wel de nodige balanscredits. De eerste keer hield ik het echter niet meer dan twee stappen vol maar het was voldoende om me te ‘triggeren’. Ik begreep in één keer de verleiding van deze trend die door de een als sport wordt gezien, terwijl de ander het veel meer als een balanskunst, mindgame of zelfs pure spiritualiteit beschouwt. Voor Dean, die van oorsprong een professionele klimmer is (en dat ook nog steeds is) is het een mix van dit alles. “Slacklinen ligt voor mij heel dicht bij het klimmen, vanwege de zwaartekracht en de balans. Het helpt mij om me extreem te focussen, wat noodzakelijk is voor de klims die ik doe.”

Dean Potter

Slacklinen vindt zijn oorsprong in de Amerikaanse klimscene, waar de Yosemite Park klimmers van Camp 4 (een bekende bakermat van de klimsport) begin jaren ’80 rustdagen vulden met het balanceren op een lijn, gemaakt van een nylon band die onderdeel uitmaakte van hun klimuitrusting. Het heeft op het eerste gezicht veel weg van koorddansen, maar schijn bedriegt! Het grote verschil zit ‘m in het koord, oftewel de lijn. Gemaakt van nylon vezels is een slackline veel dynamischer, waardoor de lijn beweegt. ‘Slack’ betekent ‘slap’ of ‘los’. En hier zit ook direct de uitdaging. Een bewegende lijn geeft dynamiek die je kunt gebruiken voor de uitvoering van bepaalde trucs zoals aerials, jumps, surfen etc.. Maar wil je juist dat de lijn helemaal tot stilstand komt, bijvoorbeeld voor het oversteken op grote hoogte (high line) of het uitvoeren van een yogahouding, dan moet je je lichaam weer heel anders gebruiken. En dat is volgens Dean de belangrijkste reden dat het slacklinen zo populair ‘dreigt’ te worden: “het is een activiteit met een hele lage drempel. Iedereen kan het doen, meer dan een slacklineset en een achtertuin met twee bomen heb je in principe niet nodig. Maar je kunt het overal doen: in het bos, in het park, op het strand, op een parkeerplaats; gooi de slackline in je auto en overal waar je twee bevestigingspunten hebt, kun je het doen. En het leukste is dat je jezelf kunt blijven verbeteren en uitdagen. Zelf ben ik niet per se op zoek naar extremer of moeilijker, ook niet in het klimmen dat ik doe. Voor mij is de schoonheid veel belangrijker. De schoonheid van de omgeving waarin ik ben, de schoonheid van de techniek waarmee ik klim of over de slackline loop, het volgen van mijn instincten, het voelen van de natuur in mezelf en die naar buiten kunnen laten komen; dat zijn de dingen die tellen voor mij, pas dan voel ik al mijn zintuigen op de toppen van hun kunnen.”
Dean Potter

Slacklinen is bovenal plezier, pure ontspanning en tevens een avontuur. Maar steeds vaker wordt slacklinen ook benut als ondersteuning bij sporten zoals skiën, mountainbiken, martial arts, surfen en natuurlijk, klimmen. Het mooie van slacklinen is namelijk dat je direct feedback krijgt. Raak je uit concentratie, verlies je je balans en lig je er direct af. In het begin zal dit je vaker overkomen, maar hoe beter je wordt, hoe beter je jezelf leert afsluiten voor invloeden van buitenaf. Als alles goed gaat, je staat stevig op de lijn en je kunt voor je gevoel alles doen wat je wilt, dan geeft het echt een kick! Een dergelijke ‘flow’ ervaring maakt slacklinen een verslavende en constant uitdagende bezigheid. “Het bijzondere van slacklinen”, vervolgt Dean, “is dat je bij het beoefenen van andere sporten, maar ook in het dagelijkse leven, opeens merkt dat je dingen kunt die je nooit eerder kon.”

Praktische tips!
Beginners starten vaak op een lijn van zo’n 10-12 meter lang die op maximaal één meter van de grond hangt. De spanning van de lijn is goed als het midden tot zo’n 30 cm boven de grond doorbuigt.

Voor het eerst gaan staan op een slackline is moeilijk. Je zult snel merken dat de lijn erg beweeglijk is en in het begin lastig te controleren. Zodra je druk op je voet zet heeft de lijn de neiging onder je voet weg te willen schieten. Desondanks is de eerste stap bij het slacklinen, gaan staan op de lijn. Hieronder een aantal praktische tips:

Slackline beginnen- Kijk nooit naar je voeten
- Ga rechtop staan met één voet op de lijn
- Duw niet met je voet op de lijn
- Zorg dat je zwaartepunt boven de voet is die op de lijn staat
- Strek je armen zijwaarts uit
- Negeer de beweging van de lijn
- Zoek een focuspunt aan het einde van de lijn
- Probeer zoveel mogelijk je lichaam te ontspannen
- Ga staan, maar strek je been niet helemaal uit, zet je knieën niet op slot

Als je eenmaal staat moet je nog een paar dingen in de gaten houden:

- Kijk niet naar de grond, je valt zodra je dat doet
- Probeer eerst goed op één been te staan en gebruik de andere als contragewicht
- Blijf staren naar je focuspunt
- Heb je controle over één been, probeer dan je andere been, en zo verder…

Bron: slackline.nl

Unieke prestaties!
De Amerikaan Dean Potter heeft als eerste ongezekerd en op blote voeten op ruim 350 meter hoogte over een 22 meter lange lijn de ‘Lost Arrow Spire’ gelopen. De Lost Arrow Spire is een puntige rots (lijkt op een pijlpunt), die hoog uitsteekt boven Yosemite Valley in Californië. Vanaf deze rotspunt heeft Potter, de elementen en zijn angsten trotserend, 22 meter slackline overwonnen.
Andere prestaties die tot de verbeelding spreken zijn het doen van een frontflip (salto voorover) en een backflip (salto achterover) en het uitlopen van een 100 meter lange slackline. Dit laatste is extreem moeilijk, omdat hoe langer de lijn is, hoe meer hij beweegt in het midden. Als je als beginner al veel moeite hebt met het onder controle houden/krijgen van een 10-12 meter lange lijn, kun je je voorstellen hoe moeilijk 100 meter is.Slackline yoga
Yoga bestaat al duizenden jaren in verschillende vormen. Het ontstaan van slackline yoga was dus gewoon een kwestie van tijd. Deze vorm van slacklinen is uitermate geschikt voor mensen die hun bewustzijn, balans en ademhaling willen verbeteren. Zowel bij yoga als bij het slacklinen moeten lichaam en geest in balans zijn, want als, of het lichaam of de geest de overhand heeft, zal een goed resultaat uitblijven. Let op! Yoga op een slackline is niet makkelijk en niet alle bekende yogahoudingen zijn op de lijn uitvoerbaar. Desondanks heeft het een enorm perspectief en staat de ontwikkeling nog in de kinderschoenen. Op deze site kun je heel veel yogahoudingen op de slackline zien die je zullen inspireren.
Info: yogaslackers.com

Slackline op het internet
Google slackline op het internet en ontdek hoeveel mensen er wereldwijd inmiddels mee bezig zijn. Van tips voor beginners tot bizarre prestaties die op YouTube zijn te bekijken. Ook in Nederland zijn er al slackliners actief die elkaar spreken via slackline.nl

Wait for it...