Najaarsavonturen

Ondanks dat niemand afscheid wil nemen van de ‘zomer’, kent ook het najaar zo zijn voordelen. Vooral als je er nog even op uit wilt trekken. De grootste hitte is voorbij, de mensenmassa’s zijn weg en ook de prijzen hebben veelal het hoogseizoen verlaten. Salt selecteerde een aantal avonturen die je juist in het najaar moet doen.

Naar het middelpunt der aarde in Karst
Waar De Karstregio in Slovenië.
In het najaar doen omdat het drukke toeristenseizoen dan achter de rug is. Je hebt de grotten dan bijna voor jezelf om van de schoonheid en de stilte te genieten. De gemiddelde temperatuur in de grotten is 12 graden.
Wat heb je nodig? Of niet, kun je beter zeggen. Geen last van claustrofobie of hoogtevrees.
Avontuur Voor liefhebbers van de onderwereld zijn er weinig mooiere en interessantere plekken op aarde dan de Karstgrotten. Deze Sloveense grotten zijn niet het werk van de duivel, maar van een miljoenenjaren oud proces waarbij zuurhoudend water door de zachte kalkstenen grond sijpelt. Het gevolg hiervan is een spookachtig labyrint van grotten, gaten, scheuren, ravijnen en tunnels. Twintig van deze natuurlijke ‘schatkamers’ zijn opengesteld voor het publiek. Het meest spectaculair zijn de beroemde grotten van Postonja, Pivka en de door de Reka rivier gevormde Škocjan grotten. Deze laatste is 6,2 kilometer lang, 212 meter diep, heeft 26 watervallen en staat sinds 1986 op de Werelderfgoed Lijst van de Unesco. Het eerste deel van de grotten heet ‘Paradijs’ en staat vol met prachtig gevormde stalactieten en stalagmieten. Een ander ‘hoogte’punt onder de grond wordt gevormd door de 120 meter brede en 30 meter hoge Velika Dvorana (‘Grote Hal’). Hier bevind je je in een stenen jungle van glimmende druipstenen en waan je je in het decor van een of andere science fiction film. Als je het geluid van de Reka ver beneden je hoort, dan weet je dat je de imposante Müller Hal met zijn 100 meter hoge wanden nadert. Om de Reka over te steken, moet je echter eerst de Cerkvenik brug oversteken. Vanaf de brug kijk je zo de peilloze diepte in. Een treintje brengt je na deze ondergrondse reis weer naar het daglicht. Een excursie in een rubber bootje behoort tot de mogelijkheden.
Informatie snp.nl, park-skocjanske-jame.si

Kamelensafari in Douz
Waar Tunesië.
In het najaar doen omdat het vanaf oktober pas enigszins in de zon is uit te houden.
Wat heb je nodig? Zeevaste benen.
Avontuur De Tunesische stad Douz – waar 25 keer zoveel palmbomen als mensen zijn - is de perfecte startplaats om met ‘het schip der woestijn’ - de kameel - de Sahara in te trekken. Douz wordt niets voor niets ook wel de ‘Poort naar de Sahara’ genoemd. Safari’s variëren van een paar uur tot een dagenlange trektocht. Ben je van plan dit laatste te doen, dan vertrek je ’s middags. Na zo’n vier uur schommelen op de rug van de kameel, wordt voor het vallen van de avond een traditioneel nomadenkamp door de gidsen opgezet. Na een voedzaam maal geniet je van een sterrennacht zoals je deze nog nooit in je leven hebt gezien. De volgende ochtend zorgt de kleurenpracht van de zonsopgang ervoor dat de slaap als sneeuw voor de zon uit je ogen verdwijnt. Het zand neemt de hemelkleuren over waardoor het geheel in vuur en vlam lijkt te staan. Tijdens de dagen die volgen blijf je je verbazen over dit schouwspel, maar ook over fata morgana’s, oases, enorme zandduinen en vooral over de onmetelijkheid van de woestijn. Langere expedities duren zeven tot tien dagen en brengen je helemaal naar de stad Ksar Ghilane. Ga je in november, dan ben je er net na de dadeloogst waardoor je voor een prikkie van dit voedzame en gezonde eten kunt genieten. Behalve op de rug van een kameel is het ook mogelijk om vanuit de oasestad de woestijn te voet, met een quad-, een 4x4 en zelfs in een luchtballon in trekken. Iets wat je echt niet mag missen, is de kamelenmarkt die iedere donderdag wordt gehouden. Hoewel de markt de laatste jaren steeds meer een toeristische attractie is geworden, zie je nog steeds hoe de Touareg (nee, niet de Volkswagen SUV) nomaden voor hun levensonderhoud van deze dieren afhankelijk zijn.
Informatie douz-tunisie.com, tourismtunisia.com

Mountainbiken in Moab
Waar Verenigde Staten (Utah).
In het najaar doen omdat het najaar met een gemiddelde temperatuur van 24 graden de perfecte periode is om in Moab’s unieke woestijnlandschap te fietsen. ‘s Zomers is het hier met temperaturen van tegen de 50 graden namelijk net een oven.
Wat heb je nodig? Een paar sterke benen.
Avontuur Voor mountainbikers is de omgeving van het piepkleine Moab een waar paradijs. Jaarlijks vinden meer dan honderdduizend mountainbikers, afkomstig uit de hele wereld, hun weg naar deze rode rotsen. Rondom Moab, dat wereldwijd bekend staat als mountainbike- en klimmersparadijs, barst het van de mountainbiketrails. Doordat het gesteente vrij poreus is, biedt het maximale grip aan mountainbikebanden, waardoor je probleemloos zwaartekrachttartende klimmetjes overwint. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ‘locals’ de routes namen als ‘Faith in Friction’ en ‘Steep Creep’ hebben gegeven. De ‘Holy Grail of mountainbiking’ is echter ‘Slickrock Trail’. Slickrock slingert hoog boven Moab over richels en biedt behalve een onbeschrijflijke mountainbike-ervaring schitterende uitzichten op de Colorado River en op de monumentale steensculpturen van Arches National Park. De route is slechts 15 mijl lang, maar een serieuze uitdaging. Verdwalen in deze ‘Rode Zee’, voorkom je door de witte stippen die op de rotsen zijn aangebracht, te volgen. De route is zo bijzonder dat hij wereldwijd beroemd is geworden en T-shirtjes met de tekst ‘I did Slickrock’ gaan in het dorp als de bekende warme broodjes over de toonbank. Uiteraard kun je in de omgeving van Moab veel meer doen dan alleen maar mountainbiken. Raften, hiken, jetboating, op quads rijden, 4x4 expedities; vervelen is hier geen optie. Daarnaast is deze oude mormonennederzetting door zijn ligging de perfecte uitvalsbasis om verschillende nationale parken, zoals Arches, Bryce Canyon, Zion en Canyon Lands, te bezoeken.
Informatie discovermoab.com, utah.com/nationalparks.

Zwemmen met orka’s in Tysfjord of Vestfjord
Waar Noorwegen.
In het najaar doen omdat midden oktober de orka’s in het fjord arriveren. Bovendien ben je dan nog net op tijd voordat de donkere poolnachten het voor het zeggen krijgen.
Wat heb je nodig? Stalen zenuwen en een ijzeren gestel.
Avontuur Wat is er mooier dan met eigen ogen deze machtige zwaardwalvissen – van heel dichtbij - te zien? Dit kan pas in de herfst omdat in deze periode ontelbare haringen als door een magneet naar de fjorden worden getrokken. In hun kielzog volgen honderden gestroomlijnde orka’s. Drie maanden lang doen de walvissen zich tegoed aan haringen en gedurende deze tijd worden ze gevolgd door zowel natuurliefhebbers als onderzoekers. Ook jij kunt hierbij zijn. Stap aan boord van een vissersboot (4 uur) of kleine zodiac (3 uur) en laat je overrompelen door deze indrukwekkende dieren. Op het moment dat de zodiac bij de zwart-witte orka’s in de buurt komt, wordt de motor uitgezet. Je ruikt de haringen en het enige dat de stilte van het fjord verstoort, is het intrigerende geluid van de communicerende orka’s. Als je dit niet avontuurlijk genoeg vindt, dan bestaat zelfs de mogelijkheid om in het ijskoude water tussen de ‘killer whales’ te zwemmen. Voor deze snorkelsafari hijs je je uiteraard in een warm drysuit. Eenmaal onderwater weet je niet wat je overkomt. Orka’s zwemmen vlak langs je en je ziet hoe ze op haringen jagen. De organiserende VVV doet er overigens alles aan om de walvissen niet te storen. Zo stoppen ze de boten op een afstand van 50 meter en blijven ze niet langer dan 30 minuten bij een groep orka’s. Daarnaast krijg je voor en tijdens de excursies uitleg over hun gedrag en familiestructuur. Duik na de snorkersafari niet te vroeg je bed in, je loopt dan namelijk het risico’s dat je het magische noorderlicht misloopt.
Informatie beluga.nu, tysfjord-turistsenter.no/safari

Indian Summer Schwarzwald
Waar Zuid-Duitsland.
In het najaar doen omdat de herfst dit indrukwekkende bos een betoverend mooie kleur geeft. Door deze ‘Indian Summer’ is het net alsof je in een schilderij van Bob Ross rondloopt.
Wat heb je nodig Een onstilbare mountainbikehonger.
Avontuur Volgens kenners is dit een van de mooiste mountainbikegebieden van heel Duitsland. Met 7500 kilometer (!) aan routes weet je in ieder geval zeker dat je niks van dit uitgestrekte natuurgebied mist. Je kunt in het Schwarzwald ook perfect hiken, kanovaren en klimmen.
Informatie schwarzwald-tourismus.info

Klimmen in Wadi Rum
Waar Jordanië.
In het najaar doen omdat het met een temperatuur van 29 graden, de enige periode is dat je het in deze woestijn uit kunt houden.
Wat heb je nodig? Indiana Jones-mentaliteit (hier opgenomen).
Avontuur Het met de zon meekleurende woestijnlandschap van Wadi Rum bestaat uit zand, rotsen en ‘jebels’ (heuvels) en behoort tot de meest aansprekende ter wereld. Hoewel de klimsport hier nog in de kinderschoenen staat (eigen spullen meenemen), is de klim van de Jebel Rum (1754 meter) een echte aanrader. Een bezoek aan Petra, de historische, in rotsen uitgehouwen stad, is natuurlijk een must.
Informatie visitjordan.com

Boulderen in Fonainebleau
Waar Frankrijk (65 km ten zuidoosten van Parijs).
In het najaar doen omdat het je laatste kans is om buiten te boulderen. Hierna moet je waarschijnlijk weer een klimhal opzoeken.
Wat heb je nodig? Sterke vingers.
Avontuur Het lijkt erop alsof er ooit reuzen in het uitgestrekte Forêt Domaniale de Fontainebleau met rotsblokken hebben geknikkerd. Het resultaat is een gigantische speeltuin vol uitdagende zandstenen rotsblokken die genoeg uitdaging aan klimmers van alle niveau’s bieden. Ook hikers en mountainbikers komen in dit gebied aan hun trekken.
Informatie bleau.info, fontainebleau-tourisme.com

Paragliden in Ölüdeniz
Waar Turkije.
In het najaar doen omdat je er nog lekker een vleugje zomer mee kunt pikken? Daarnaast kun je eind oktober ook nog de International Air Games bezoeken.
Wat heb je nodig? Vleugels.
Avontuur Als het idee je aanspreekt om met iemand anders op je rug vastgebonden van een klif te springen, dan is Ölüdeniz ‘the place to be’. Door de populariteit van het paragliden is het niet moeilijk om een paraglidecentrum te vinden die je met alle liefde de ultieme vliegervaring aanbiedt. Eenmaal weer met beide benen op de aarde, is het ook rondom de pittoreske lagune goed toeven.
Informatie babadag.com, oludeniztourism.org

Wait for it...