Storm in een fles water?

Als je de berichten uit de Amerikaanse media moet geloven, dan kun je voortaan beter geen water uit hervulbare drinkflessen drinken. Veel van deze flessen zijn namelijk gemaakt van de chemische stof bisfenol-A (BPA) en deze stof zou schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.

Als je onder op je drinkfles het getal 7 in het recycleteken ziet staan, lees dan eerst het onderstaande voordat je verder drinkt. Zeven betekent namelijk dat jouw dorstlesser waarschijnlijk van polycarbonaat is gemaakt. Hoewel de verschillende onderzoekers het niet met elkaar eens zijn over de risico’s van polycarbonaat, zijn ze het over één ding wel eens; BPA kan een hormoonverstorende en gedragbeïnvloedende werking hebben, met name bij foetussen, peuters en jonge kinderen. Het getal 3 of 6 aan de onderkant van de drinkfles is overigens ook niet veel beter. Deze getallen duiden op de aanwezigheid van een stof die veel weg heeft van BPA. Veroorzaken de Amerikanen, zoals ze wel vaker doen, een storm in een glas water, of beter gezegd in een fles water, of moet je je doorzichtige dorstlesser meteen in de prullenbak gooien? De onderzoeken over dit onderwerp spreken elkaar zo tegen en de chemische wereld is, in tegenstelling tot het door hun gemaakte plastic, zo ondoorzichtig dat we in deze Salt niet zo even zomaar het antwoord uit de mouw kunnen schudden. Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen, is dat één van de bekendste hervulbare drinkflesproducenten ter wereld, Nalgene, naar aanleiding van de negatieve berichtgeving in de Amerikaanse media onlangs heeft besloten om geen BPA meer in nieuwe producten te verwerken. Ook Camelbak, marktleider in draagbare drinksystemen, komt in 2009 voor het eerst met BPA-free drinkflessen op de markt. Je moet dus zelf maar beslissen uit wat voor soort hervulbare fles je tijdens het sporten of je dagelijkse activiteiten wilt drinken. Gelukkig zijn bidons, drinkflessen van staal en aluminium, en PET-flessen 100% BPA-vrij, deze kun je dus met een gerust hart gebruiken. Uiteraard zijn wij geen voorstander van water uit een PET-flesje aangezien de productie hiervan enorm veel energie opslurpt en er jaarlijks miljarden van deze wegwerpflessen op een enorme plastic vuilnisberg belanden.

Info efsa.europa.eu (European Food Safety Authority)

Wait for it...