Avontuurlijk overnachten in de winter

Wat is er mis met een hotel, een chalet of een appartement als je op vakantie gaat? Helemaal niets! Maar soms heb je gewoon zin in iets bijzonders, iets aparts, een avontuur waar je je levenlang een herinnering maar ook een verhaal aan overhoudt. Droomplekken waar je graag geld en moeite voor over hebt om het een keer mee te maken. En die plekken zijn er. Salt selecteerde een aantal ontsnappingen voor in de winter aan het dagelijks leven.


Husky Farm – Noorwegen

Waar In het noorden van Noorwegen, in de provincie Troms, in het district Bardu, in het dorp Innset. Hier heeft men op de fundamenten van een oude boerderij de husky boerderij gebouwd.
Wat kan ik er doen Husky Farm is, zoals de naam al verraadt, gespecialiseerd in het organiseren van hondensledetochten in het Laplandse achterland. De mensen van de boerderij zijn ware buitensportfanaten maar ook ervaren gidsen in het begeleiden van individuen en groepen. Ervaring is niet vereist, de sledetochten zijn er voor alle niveaus. Ook gezinnen met kleine kinderen zijn welkom. Iglo’s bouwen, langlaufen en de honden verzorgen is allemaal mogelijk. En staren naar het Noorderlicht natuurlijk.
Waarom moet ik er naartoe Dagen achter of op een slede en altijd in het gezelschap van een roedel poolhonden. In een tent of blokhut slapen en na een vermoeiende dag nog even in de buitenlucht rond het vuur de dag doornemen en een husky knuffelen. Enthousiast? Dan is dit een prettige bestemming voor je.
Slapen Dat doe je in houten huisjes, tenten en ‘wigwams’. Warmte komt van het stoken van hout. Een vakantie in dit gebied heeft niets met luxe te maken maar alles met een bijzonder avontuur.
Kassa aanslag Het is niet goedkoop. Een sledetocht van acht dagen met een groep (maximaal vijf personen) kost € 1.850,- per persoon. Als je alleen erop uit wilt met een gids dan ben je € 5.500,- kwijt. De prijzen zijn inclusief transfer van het vliegveld Bardufoss naar de boerderij, volpension, een gids, eigen slede met honden en benodigd materiaal, sneeuwschoenen én een rendierhuid.
Bijzonder De husky tochten in het poolgebied gebeuren zonder hulp van moderne techniek. De filosofie is dat de ervaring intensiever is wanneer je afhankelijk bent van de honden en het weer. Wie de tocht goed wil afleggen, moet van honden houden en hun gedrag willen begrijpen, accepteren en er geduld voor opbrengen. Een vakantie op de husky farm is een les in nederigheid, geduld én acceptatie dat een mens zonder techniek de wereld niet kan beïnvloeden.
Info: www.huskyadventure.com


Whitepod – Zwitserland

Waar Het Whitepod Camp ligt op 1500 meter hoogte in de Zwitserse Alpen, in het Dents du Midi-gebergte, boven het dorp Les Cerniers. Het kamp bestaat uit 12 Pods die rondom een traditionele Alpen chalet zijn gesitueerd. Iedereen heeft vrij uitzicht over de bergen. Hier geen drukke straten, geen verkeer, alleen stilte en een adembenemend uitzicht.
Wat kan ik er doen Een dag in het kamp begint met thee die in de Pod wordt geserveerd. Na het ontbijt heb je keus uit tal van activiteiten. Op 1800 meter ligt een privé piste die je met snowshoes, toeringski’s of gewoon lopend kunt bereiken. Vanuit het kamp worden er op verzoek dagelijks activiteiten opgezet zoals backcountry-, snowshoe- en hondesledentochten. Uiteraard met gids. Adrenaline verslaafden kunnen paragliden of ijswanden beklimmen. Voor wie wil kan ’s avonds de bergen op, onder begeleiding, met fakkels die de piste zullen verlichten. Gewoon wandelen kan ook. En niet te vergeten; gewoon lekker relaxen en je laten masseren. Of fijn de hele dag kruidentheetjes drinken en vers fruit eten in de lounge, rondom een grote open haard, in het chalet. Het leven is mooi zo....
Waarom moet ik er naartoe Vanwege alles wat we al eerder hebben genoemd. Het is de ultieme combinatie van avontuur, luxe en comfort. Er is weinig voor handen en toch weet Whitepod het voor elkaar te krijgen de gast in luxe te laten baden. Ontbijt op bed, massages op verzoek en ’s ochtends komt de manager langs om het vuurtje in je Pod op te stoken zodat je niet gedwongen onder het donzen dekbed blijft liggen.
Slapen In een Pod dus. Er zijn drie maten: de Expedition pod van 20m; Canopy Pod van 28m en de Pavillion Pod van 50m. Pavillion pod gasten kunnen rekenen op extraatjes zoals een in-pod ontbijt en diner (wanneer gewenst) en in-pod massages. De Pavillion Pod ligt ook hoger op de berg en garandeert dus nog meer privacy.
Kassa-aanslag Wie zo ver van de rest wil slapen moet er wat voor over hebben. De tarieven zijn per Pod per nacht en Whitepod verplicht je minimaal twee nachtjes te blijven slapen. Of je alleen bent of met z’n tweeën, maakt voor de prijs niet uit. Expedition: € 205, Canopy: € 240, Pavillion: € 370.
Bijzonder Whitepod heeft diep respect voor mens en milieu en houdt er om die reden een ‘eco filosofie’ op na. Dit betekent onder meer dat het aantal gasten nooit meer dan 24 is. Er is geen electriciteit, warmte komt van houtkachels en licht van petroleum lampjes. De Pods worden bevoorraad met lokale producten. Goed voor de omliggende dorpen en het milieu. Waterverbruik beperkt zich tot de chalet waar de douches en toiletten te vinden. Zowel de Pods als het meubilair zijn van gerecyclede materialen gemaakt. Een deel van de omzet wordt besteed aan lokale initiatieven die zich inzetten voor het milieu
Info: whitepod.com


Iglo dorp, Zwitserland/ Duitsland / Oostenrijk

Waar Iglo dorpen zijn ‘in’, steeds vaker willen mensen zich wel eens een eskimo voelen. Vandaar dat iglodorpen inmiddels op meerdere locaties te vinden zijn. In de Zwitserse Alpen onder meer in de omgeving van Engelberg, Gstaad, Scuol, St. Moritz en Zermatt, Maar ook op de Duitse Zugspitze en in Oostenrijk in Sölden staan ‘bolletjes ijs’ gegroepeerd.
Wat kan ik er doen Op alle locaties is het mogelijk aan de gebruikelijke wintersporten te doen. De iglo’s zijn niet voor hele weken beschikbaar, dat wil je ook niet. Hiervoor zijn de faciliteiten te beperkt. Het is de bedoeling dat je het ziet als extra uitstapje tijdens je wintersportvakantie. Je boekt zo’n nachtje meestal gewoon ter plekke. De prijs voor een overnachting is inclusief een kaasfondue. Afhankelijk van de lokatie zit er een saunabezoek in – soms ook, zoals in Sölden is er een minisauna op de berg gebouwd -, een kopje thee in je slaapzak en een ontbijt in het restaurant. De (snowshoe) wandeling naar de iglo is onder begeleiding van een gids.
Waarom moet ik er naartoe Omdat het gewoon een waanzinnig avontuur is. Het is leuk, apart, bijzonder en niet duur. ‘Do we need say more’. Het is gewoon te gek om ’s avonds laat met een groepje mensen rond een kampvuur, deken over je heen, muts over je oren, en een glas glühwein in je handen boven op de berg naar de sterren te zitten staren. Dát is gewoon gaaf! Je komt echt thuis met een verhaal en ’s ochtends bind je je ski’s of snowboard onder en scheer je de berg af, terug naar de warmte van het drukke dorp.
Slapen een iglo dorp bestaat doorgaans uit meerdere iglo’s die vaak door een gangenstelsel aan elkaar verbonden zijn. De iglo’s verschillen per grootte. Je ligt op een dikke laag rendierhuiden in een slaapzak. Omdat er geen electriciteit is, wordt de iglo verlicht met kaarsjes. Kleding (en soms zelfs ook je schoenen) gaat mee de slaapzak in zodat het ’s ochtends niet bevroren naast je ligt maar lekker warm is.
Kassa-aanslag De kosten variëren nogal per gebied en of je er in het weekend logeert dat op vrijdag begint, of op een doordeweekse nacht. Van maandag tot en met donderdag zijn de tarieven het laagst en betaal je +/- € 90 per persoon per nacht voor een standaard iglo. Dit is inclusief de snowshoe tocht naar de iglo, ’s avonds kaasfondue en alle niet-alcoholische drankjes, de sauna en ’s ochtends het ontbijt in het restaurant De duurste overnachting is in een ‘romantic iglo suite’ in het weekend in St. Morritz of Gstaad en kost € 400 per persoon per nacht.
Bijzonder Steeds vaker kiezen liefdesstellen voor een nachtje in de bergen onder de sterren. Hiervoor zijn speciaal bruidsuites of Romantic Iglo’s gebouwd. De iglo is voorzien van kussens in hartvorm, een flesje wijn en een tweepersoons slaapzak.
Info: iglu-dorf.comKakslauttanen – Finland’s Lapland


Waar Kakslauttanen ligt in het Finse deel van Lapland in de Saariselka regio in de buurt van het Kekkonen National Park. Wie naar de Noordkaap rijdt of onderweg is naar de Arctische Zee komt er langs. Dichtstbijzijnde vliegveld is dat van Ivalo dat 40 km verderop ligt. Helsinki is ruim duizend kilometer naar het zuiden, maar vrees niet, in het dorp Saariselka is ook een geldautomaat en dat is maar tien kilometer verder.
Wat kan ik er doen Behalve langlaufen, wandelen en in een gat springen van het nabijgelegen bevroren meer (na de sauna uiteraard), is een excursie naar de Noordkaap in Noorwegen ook een aanrader. Het is 450 km naar het meest noordelijke puntje van het Europees continent, dus er zit een overnachting in. Het Russische Moermansk ligt in de buurt en ook dat schijnt een bezoek waard te zijn. Verder kun je ijsvissen of je laten voorttrekken op een slede door husky’s of rendieren.
Waarom moet ik er naartoe Behalve dat Fins Lapland veel mensen tot de verbeelding spreekt is ook de accommodatie bijzonder te noemen. Naast slapen in een blokhut of een gewone iglo van sneeuw kun je hier ook kiezen voor een verblijf in een glazen iglo. Dankzij het thermische glas dat nooit beslaat, heb je te allen tijde vrij zicht op de sterrenhemel, sneeuwstormen en Aurora Borealis – het Noorderlicht.
Slapen Dat kan dus in een blokhut, ijs iglo of glazen iglo. De eerste is een driekamer woning van 60 vierkante meter met een sauna, de sneeuw iglo heeft alleen ruimte voor een tweepersoons matras. De verwarmde toiletten bevinden zich op loopafstand. De leukste is natuurlijk de glazen iglo. Qua grootte tussen de eerste twee in. Deze is voorzien van een eigen toilet, een tweepersoonsbed en elektriciteit.
Kassa aanslag De blokhut kost € 107 per persoon per nacht. Boek je een week dan betaal je € 88 per nacht. De sneeuw iglo heb je voor € 116 per persoon per nacht en de glazen iglo voor €146.
Bijzonder Kakslauttanen bezit ’s werelds grootste rooksauna, de voorloper van de huidige ‘ Finse sauna’ die volgens de Finnen nooit is verbeterd. Het is principe is simpel en bestaat uit een houtkachel die met de daarop liggende stenen de ruimte verwarmt. De rook van het verbrande hout trekt weg via een gat in het dak. De rook laat een prettige aroma achter. In de sauna van Kaklauttanen is ruimte voor honderd mensen verdeeld over twee sauna’s. In Kakslauttanen vind je tevens ’s werelds grootste sneeuwrestaurant. Op de menukaart staat naast zalm (wilde uiteraard) natuurlijk ook rendier dat in Finland een absolute delicatesse is. Voordat je aan tafel gaat krijgt iedere gast overigens de mogelijkheid een eigen ‘snow sculpture’ te maken.
Info: kakslauttanen.fi

Wait for it...