Roy Martina - Niet kiezen voor stress is een keuze

Perfectionisten, control freaks en mensen die het leven te serieus nemen, vallen makkelijk ten prooi

Het helpt als je visualiseert hoe je je dag gaat beleven


Leven vanuit je eigen kracht, een sterk gevoel van eigenwaarde, geen last meer van angsten en lekker in je vel, zowel mentaal als fysiek. Een utopie? Nee hoor, zegt schrijver, arts en ‘body & mind-goeroe’ Roy Martina nuchter. “Het is een kwestie van wilskracht en kost maar een paar minuten per dag.”

‘Aan het einde van de straat, het houten huis aan de linkerkant.’ Dankzij de routebeschrijving vind ik het huis van Roy Martina, iets buiten Den Haag, in één keer. Het ziet er idyllisch uit zo aan het water. Klokslag half tien bel ik aan. Geduldig kijk ik wat om me heen en af en toe blik ik nieuwsgierig door de grote glazen voordeur naar binnen of er al een teken van leven is. Niets. Al snel blijkt sprake van een misverstand. De heer Martina heeft een lezing ergens in het midden van het land en was in de veronderstelling dat het interview een dag later zou zijn.

Oh, wat is het nu verleidelijk om in de stress te schieten, te balen dat ik een uur voor niets in de auto heb gezeten. Dan denk ik aan een citaat op de website van Martina: ‘In plaats van onder te gaan in de voortdurende spanning van het bestaan, zou de mens zich bewust moeten worden van het feit dat gebeurtenissen van alledag bijdragen tot innerlijke groei.’ Martina lacht als ik hem later die dag aan de telefoon heb voor het interview en met die quote op de proppen kom. “Dagelijks kun je talloze dingen ervaren waardoor je gefrustreerd of geïrriteerd raakt. Veel mensen schieten in de stress maar dat is een keuze.”
Niet kiezen voor stress is makkelijker gezegd dan gedaan. Echter als ik naar de woorden van Martina luister, dan begrijp ik waarom deze man erin slaagt al meer dan 25 jaar wereldwijd duizenden mensen te inspireren met zijn boeken (40!), trainingen, workshops, seminars en lezingen. Het is zijn kijk op fysieke en mentale gezondheid dat steeds meer mensen aanspreekt. “Als arts is het mijn doel dat mensen leren goed voor zichzelf te zorgen. Mensen worden ziek door onverwerkte emoties, niet opgeloste conflicten, emotionele blokkades en onbewuste sabotages. Door voorzorgsmaatregelen te nemen, wordt men dus minder snel vatbaar voor ziektes, stress en allerlei andere aandoeningen.”

Onder het motto: voorkomen is beter dan genezen?
“Precies! Ziekte is een signaal dat we naar onszelf moeten kijken en stilstaan en evalueren hoe wij onszelf voorbijlopen. Het lijkt wel alsof mensen eerst ziek moeten worden, voordat ze aan de slag gaan met zichzelf en hoe ze in het leven staan.” Terwijl we in principe – aldus Martina - allemaal hetzelfde willen: gezondheid, gelukkig zijn, geliefd, genieten van het leven en het liefst ook succesvol (lees: geld). Maar genieten of gezond eten, schiet er nog wel eens bij in als we onszelf voortdurend gestresst voelen. Een gevoel van onvrede over jezelf en het leven steken dan ook makkelijk de kop op. Terwijl je verstand zegt: ‘Ik heb toch alles?’ Volgens Martina is emotioneel evenwicht de basis van succes op alle niveaus. “Geluk komt van binnenuit, pas daarna lukt het om grip te krijgen op de wereld om ons heen.”

Dat klinkt heel eenvoudig, maar waarom is het dan zo moeilijk?
“Waar het als eerste mis gaat is een gebrek aan eigenwaarde. Dat is hèt fundament waarop je je huis bouwt. Pas dan kun je - zowel fysiek als mentaal - goed voor jezelf zorgen. Eigenwaarde is niet iets wat je moet verdienen of aankweken, het is iets wat ieder mens bij zijn geboorte heeft meegekregen. Praktisch de meeste mensen maken zich druk over wat ‘anderen’ denken. Daardoor zoeken zij voortdurend naar bevestiging of zijn ze bang voor kritiek en staan ze niet in hun eigen kracht.”
De perfectionisten, control freaks en mensen die het leven te serieus nemen, vallen ook makkelijk ten prooi aan deze prestatiemaatschappij, zegt Martina. “Veel mensen lijden in lichte of extreme mate aan deze drie ‘ziekten’. Aangezien je nooit aan je eigen eisen kunt voldoen, veroorzaakt het stress. Maar er zijn talloze eenvoudige manieren om bijvoorbeeld je stress, tegenslagen, boosheid, teleurstellingen onmiddellijk om te zetten in bijvoorbeeld acceptatie, passie, vrede, drive en inzichten over onszelf en onze blokkades. Het is een kwestie van doen.”

Oké...., maar wat kunnen we hiertegen dan doen?

“Stress of emoties veranderen vaak onbewust je lichaamshouding (je schouders gaan zakken) of je ademhaling (hoog in de borst in plaats van laag in de buik). Als je deze subtiele signalen bewust oppikt, kun je meteen ingrijpen. Door bijvoorbeeld heel simpel je hand op je buik te leggen en met je ademhaling naar je hand toe te gaan. Dan stap je even uit de situatie en kom je bij jezelf terug. Wat ook goed helpt is visualiseren. Stel je voor dat er wortels uit je voeten de aarde in schieten. Laat de spanning los en haal bewust adem. Dit alles kan ook gewoon in een gesprek, zonder je ogen te sluiten. Stel je krijgt kritiek, denk dan tevens: ‘Dit is alleen informatie. Ik trek het me niet persoonlijk aan en respecteer zijn of haar mening.”
Om je eigenwaarde een extra boost te geven, heeft Martina - naast het ‘wortelschieten’ - ook als tip dat het werkt om op een positieve manier tegen jezelf te praten. Uitspraken als: ‘ik ben een leuk mens’ of ‘die prestatie kan ik leveren’ hebben meer effect als ‘zal ik kans maken?’ of ‘vinden ze me wel aardig?’. “Je kunt de dag ook beginnen door te visualiseren hoe je de dag gaat beleven. Zelfs als je een moeilijk gesprek hebt, kun je van te voren de intentie neerleggen hoe je daarmee om wilt gaan. Onbewust programmeer je dan je hersenen.” Volgens Martina kan je het menselijk bewustzijn goed vergelijken met de software van een computer. “Je kunt je software opnieuw programmeren door de virussen (lees: negatieve denkpatronen) eruit te halen en te vervangen door je eigen positieve feedback. Op een gegeven moment hoef je er niet meer bij na te denken, maar gaat het automatisch.”

Het klinkt haast ongeloofwaardig.

“Probeer het maar. Het is een kwestie van doen. Veel jonge mensen denken: ‘Ach, ik zie wel.’ Maar zelfontwikkeling is een investering in jezelf en in je toekomst. Hoe eerder je ermee begint, hoe meer succes je zal toekomen en hoe gemakkelijker het wordt.”

Tekst: Tessa Koop
Roy Martina in het kort
Roy Martina wordt op 29 september 1953 op Curaçao geboren. Hij deed als kind aan diverse vechtsporten en werd in 1974 Europees kampioen karate. Martina studeerde in 1977 af als basisarts aan de Universiteit Utrecht. Hij wilde eigenlijk chirurg worden, maar kreeg op 22-jarige leeftijd een ernstig auto-ongeluk. Omdat fysiotherapie niet hielp besloot hij zich te gaan verdiepen in alternatieve geneeswijzen, zoals acupunctuur, homeopathie en voedingsleer. Er ging een wereld voor hem open. Uiteindelijk besefte hij dat werkelijke genezing alleen plaatsvindt wanneer men tot inzicht komt dat men zelf verantwoordelijk is voor het eigen welzijn.
In 25 jaar schreef hij meer dan 40 boeken over welzijn en vitaliteit. Zijn boeken lezen makkelijk weg, zijn gericht op de dagelijkse praktijk en bieden de mogelijkheid om op een andere manier naar jezelf te kijken en aan jezelf te werken. Enkele van zijn boeken zijn in meer dan acht talen gepubliceerd. Hij heeft verschillende bestsellers geschreven zoals 'Vitaliteit', ‘Emotioneel Evenwicht’, ‘Jij bent een Kampioen’, ‘Wie bent je echt’, ‘Wie ben je NU’, en ‘Diepzielduiken’. Martina geeft lezingen, workshops en trainingen over de hele wereld en woont afwisselend in Nederland en Florida. Zie ook www.roymartina.nl

Wait for it...