Top 5 Treinreizen

Life on wheels; hoe ziet het leven er vanuit een treinwagon uit? Bijzondere treinen, dan wel te verstaan. Treinen die je op avontuurlijke wijze door de wereld laten reizen. Salt selecteerde vijf bijzondere trajecten waar je op unieke en relaxte wijze kennismaakt met bijzondere landschappen en culturen.

The Rocky Mountaineer - Canada

Rocky MountaineerBegin- en eindstation Vancouver - Jasper
Waarom instappen Wat is er relaxter dan in een comfortabele stoel het overweldigende landschap van de Canadese Rocky Mountains langzaam aan je voorbij te zien trekken? De Yellowhead Route, een van de routes van de Rocky Mountaineer, neemt je mee vanuit het dichtbegroeide regenwoud naar maagdelijke, door besneeuwde toppen omringde, valleien. Onderweg bestaat de kans dat je elanden, zwarte beren of adelaars aantreft. Vanuit de valleien rijdt de Rocky Mountaineer gestaag omhoog naar de met gletsjers bedekte Premier Range bergketen. Terwijl de trein aan het klimmen is, heb je een fantastisch uitzicht op het hoogste punt in de Canadese Rockies, de 3956 meter hoge Mount Robson. Het letterlijke hoogtepunt van de reis is Yellowhead Pass. Hier kruis je op 1131 meter de Continental Divide, een natuurlijke breuklijn die het Amerikaanse continent in oost en west verdeelt. Je kunt er voor kiezen om de reis over twee of meerdere dagen te spreiden. Zo zou je een dag kunnen gebruiken om in het ongerepte Jasper National Park (Alberta) te hiken, te kajakken of te mountainbiken.
Kilometers spoor 856 km (Yellowhead route)
Info rockymountaineer.com

Glacier Express - Zwitserland

Glacier ExpressBegin- en eindstation St. Morritz - Zermatt
Waarom instappen Al meer dan zeventig jaar komen natuurliefhebbers uit de hele wereld op de beroemde Glacier Express af. Gedurende al die jaren is de sensatie die je krijgt als je door een van de panoramaruiten naar de Zwitserse Alpen kijkt onveranderd gebleven. Dankzij de 291 bruggen en de 91 tunnels kronkelt de rode trein, op een hoogte tussen 585 meter en 2033 meter (Oberalppass), als een slang dwars door het hart van de Zwitserse Alpenreuzen. Tijdens de indrukwekkende treinreis reis word je getrakteerd op bergpieken, waaronder de beroemde Matterhorn, diverse Alpenweiden, woeste bergrivieren, oerbossen en gletsjers. Het is net alsof je op de beste plaatsen in een bioscoop zit en Moeder Natuur haar mooiste film langzaam voor je afspeelt. Uiteraard ontbreekt het je in de trein niet aan de nodige luxe. De aanwezige koks en het personeel doen er ook op culinair gebied alles aan om je het beste van wat Zwitserland te bieden heeft voor te schotelen. Als de trein na 7,5 uur het station van Zermatt, op een hoogte van 1775 meter binnenrolt, begrijp je waarom de Glacier Express al zo lang als een magneet op zowel trein- als Alpenliefhebbers werkt.
Kilometers spoor 291 km
Info glacierexpress.ch

The Blue Train - Zuid-Afrika

Blue TrainBegin- en eindstation Pretoria - Kaapstad
Waarom instappen De Blue Train is meer dan alleen een vervoersmiddel. Deze trein is er in geslaagd om de charme van een treinreis te combineren met de luxe van een hotel. Op het moment dat je in een van de wagons van de blauwgekleurde trein stapt, bevindt je je in een rijdende wereld vol met luxe. Van hightech multimedia centers tot klassieke fauteuils, van ligbaden tot kingsize bedden, in deze trein is alles ‘over the top’. Ook het landschap dat aan je voorbij trekt, zal je op dit gebied zeker niet teleurstellen. Zo glijdt je soepel (letterlijk, aangezien de trein met een speciaal schokabsorberend onderstel is uitgerust) door de goudvelden van Witwatersrand en langs talloze schapenboerderijen. In de verlaten Karoo Thirstlands waan je je alleen op de wereld. In dit verlaten oerlandschap hebben de struisvogels het voor het zeggen. De reis gaat verder langs de beroemde Zuid-Afrikaanse ‘ ‘wine estates’ en op het moment dat je net aan al deze luxe gewend begint te raken, doemt in de verte de Tafelberg op. Dan weet je dat het tijd is om je spullen te pakken en in Kaapstad aan een nieuw Afrikaans avontuur te beginnen.
Kilometers spoor 1600 km
Info bluetrain.co.za

Eastern & Oriental Express - Singapore, Maleisië, Thailand

Eastern & Oriental ExpressBegin- en eindstation Singapore - Bangkok
Waarom instappen Deze luxe trein neemt je mee op een vierdaagse reis van Singapore, via Maleisië naar het indrukwekkende Bangkok. Eenmaal ingestapt, waan je je door de klassieke en smaakvolle inrichting in een boek van Agatha Christie. Door het glimmende koper, het deftige tapijt, het kunstige houtsnijwerk, de luxe badkamers, de heerlijke bedden en de onberispelijk bediening vergeet je in deze trein soms gewoon naar buiten te kijken. Dit zou zonde zijn aangezien het spoor van de Eastern & Oriental Express dwars door het fascinerende Azië loopt. Zo zie je op het eiland Penang schitterende hindoetempels, rijd je langs talloze rubberplantages en steek je in Thailand de beroemde (en beruchte) rivier de Kwai over. Onderweg zijn er voldoende mogelijkheden om uit te stappen waardoor je kennis kunt maken met de lokale culturen of je op sportief gebied kunt uitleven, bijvoorbeeld raften op of hiken langs de Kwai rivier. Naast al dit natuur- en cultuurgeweld word je ook nog eens getrakteerd op de bruisende wereldsteden Kuala Lumpur en Bangkok.
Kilometers spoor 2027 km
Info orient-express.com

TranzAlpine - Nieuw-Zeeland

TranzAlpineBegin- en eindstation Christchurch - Greymouth
Waarom instappen allereerst omdat dit traject op het zuidereiland van Nieuw-Zeeland hoog genoteerd staat op de lijst van ‘mooiste treinreizen ter wereld’. De trein reist van de oost- naar de westkust (en andersom) waarbij je eerst, als je van oost naar west reist, over de hoogvlaktes van Canterbury rolt, vervolgens langs de waanzinnige canyons en valleien van de Waimakariri rivier trekt en dan via Arthur’s Pass (foto), een geliefde wintersportlokatie, de imposante zuidelijke Alpen in klimt. Hier zie je de ene na de andere indrukwekkende Alpentop aan je voorbij glijden, waarna de trein via een regenwoud weer afdaalt, richting de kust, naar het eindstation in Greymouth. Bijzonder is de zogenaamde ‘Open Air’-wagon, een wagon zonder ramen waar je lekker ‘buiten’ van de treinreis kunt genieten. De TranzAlpine passeert in totaal 16 tunnels en vijf viaducten. Onderweg kun je in de ‘bar’ genieten van onder meer een ‘Devonshire tea’ (een high tea met lekkere hapjes), scones en pannekoeken met stroop. Als je de treinreis retour doet, zorg dan dat je de ene keer links en de andere keer rechts in de wagon zit om zo maximaal van het uitzicht te kunnen genieten. Christchurch is de grootste stad op het zuidereiland en is bijna engelser dan de Engelsen. Greymouth is dé uitvalbasis voor de populaire Franz Josef en Fox gletsjers.
Kilometers spoor 223,8 km
Info tranzscenic.co.nz

Wait for it...