Aspen groenste skigebied

Wereldwijd dringt het besef steeds meer door dat skigebieden passende maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat binnenkort de laatste wintersporter in een skilift stapt. Het mondaine Aspen (VS) heeft hierin een voortrekkersrol.


Hoewel de Amerikanen niet het milieuvriendelijkste volk ter wereld zijn, doen ze er in Aspen (Colorado) alles aan om hun skigebied zo duurzaam mogelijk te exploiteren. Volgens Auden Schendler, Director of Sustainabilty, is het als gebied niet voldoende om ‘alleen maar’ CO2-uitstoot te compenseren. In een interview met het Amerikaanse Outside magazine (novembereditie) verklaarde hij dat er slechts één manier is om het echt goed te doen; “Go big or go home!” Met Schendler aan het roer heeft Aspen Snow Mass duidelijk voor het eerste gekozen. Het gebied was één van de eersten ter wereld die openlijk aankondigde een groene koers te gaan varen.

Inmiddels is een groot deel van de gebouwen in het skigebied van Aspen uit duurzame en gerecyclede materialen opgetrokken en draait het hele gebied (liften en gebouwen) op zonne-, wind- en waterkrachtenergie. Een groot deel hiervan wordt zelf opgewekt en niet alleen gebruikt voor de liften, maar bijvoorbeeld ook om (’s zomers) de lokale school van stroom te voorzien. Verder loopt de hele machinevloot op een mix van gewone en biodiesel (een mix omdat 100% biodiesel ten koste gaat van de wereldwijde voedselproductie). Voor het maken van kunstmatige sneeuw gebruiken ze kleine stofdeeltjes. Deze zorgen ervoor dat ijskristallen zich sneller in de lucht kunnen vormen waardoor uiteindelijk minder water en energie wordt verbruikt. Ook alle werknemers doen een duit in het zakje. Per week doneren ze 1 dollar aan de Environment Foundation. Met dit geld (in totaal al 1,2 miljoen dollar) worden weer lokale milieuprojecten ondersteund. Daarnaast wordt iedere werknemer door middel van cursussen zeer regelmatig bijgespijkerd op het gebied van duurzaam ondernemen. Dit alles heeft er voor gezorgd dat Aspen als eerste Amerikaanse skigebied het ISO 14001 certificaat kreeg. Dit certificaat is de internationale standaard op het gebied van milieumanagement.

Ondanks al deze maatregelen kun je natuurlijk afvragen of wintersport überhaupt wel groen kan zijn. Er is geen andere sport die zoveel impact heeft op het milieu. Ontboste hellingen, lelijke betonnen appartementencomplexen, vervuilende liften, noem het maar op. Ieder groene maatregel wordt eigenlijk teniet gedaan door busladingen sneeuwliefhebbers. Ook Schendler worstelt met dit probleem. “Waar trek je de lijn? Zeg je ‘nee’ tegen wintersporters, maar laat je in de zomer wel kajakkers met hun pick-ups in het gebied toe? Ik vraag me wel eens af wie we eigenlijk voor de gek houden? In Aspen stoten we minder CO2 dan ooit uit, maar ons energieverbruik gaat nog steeds omhoog”, aldus de groene CEO in het interview. “In een toekomstige duurzame wereld zullen we waarschijnlijk maar beperkt kunnen skiën. Tot die tijd moeten we ons best doen om een zo klein mogelijke voetafdruk achter te laten.”

Hoe groen zijn de skigebieden?

Uit het Schotse The Green Ski Resort Guide – een gids waarin 250 skigebieden over de hele wereld op hun groene initiatieven worden beoordeeld - blijkt dat er nog een lange weg te gaan is.

- 25% van de 250 skigebieden uit de gids zijn per trein te bereiken (de meeste hiervan liggen in Zwitserland).
- 53 skigebieden draaien op 100% groene stroom.
- 50 skigebieden wekken zelf (gedeeltelijk) hun stroom op.
- 12 skigebieden recyclen energie van liftmachines en sneeuwkanonnen om er bijvoorbeeld gebouwen mee te verwarmen.

Duurzame initiatieven

Alpine Pears
Dit is een samenwerkingsverband van 22 gebieden dat zich met name richt op duurzaam toerisme. alpine-pearls.com

CIPRA
Het Franse Commission Internationale pour la Protection des Alpes (CIPRA) probeert economische, sociale en natuurlijke belangen in de Alpenlanden met elkaar te verenigen. cipra.org

ISO 14001

Deze ISO norm is door International Organization for Standardization ontwikkeld en wordt wereldwijd toegepast om milieumanagementsystemen op te zetten en te certificeren. iso.org

Summit Foundation
Dit Franse initiatief doet er door middel van informatieverstrekking en voorlichting alles aan om mensen respect voor de bergnatuur bij te brengen summit-foundation.org

Alpine Convention
Sinds 1995 doen zeven Alpenlanden en de Europese Gemeenschap er alles aan om de schijnbare tegenstelling tussen natuurgebied en economische belangen in goede banen te leiden. alpenkonvention.org

Respect the Mountains

Een Nederlandse non-profit organisatie die wintersporters bewust wil maken van de kwetsbaarheid van de bergen in het algemeen en de Alpen in het bijzonder. repectthemountains.com

Netzwerk Winter
Een Oostenrijks initiatief dat is uitgegroeid tot een discussieplatform voor de wintersportbranche waarin de toekomst van de Alpen centraal staat.
Netzwerk-winter.at


Wait for it...