Sequoia National Park- Het land van de reuzen

Geloof het of niet, maar er bestaan levende wezens die hoger zijn dan een flatgebouw en Methusalem jong doen lijken. Ze hebben beschavingen zien komen en ze hebben talloze branden en perioden van droogte overleefd. Een blik op de 90 meter hoge en ruim 2000 jaar oude General Sherman, de oudste en grootste Sequoia boom ter wereld, deed mij meteen beseffen hoe nietig en nietzeggend wij mensen eigenlijk zijn.


De grootste en de oudste
De Sequoia boom is qua omvang het grootste levende wezen op deze aarde. De bomen leven maar op een plek ter wereld en dat is op de westelijke flanken van het Sierra Nevada gebergte. In totaal zijn er nog zo’n 75 stukken bos waar de bomen groter dan groot zijn . De oudste en grootste van allemaal is de statige General Sherman. Hij is tussen de 2300 en 2700 oud en heeft takken met een diameter van 2 meter. Doordat deze oudgediende continu groeit, reiken z’n taken bijna tot in de hemel. In termen van aantal kubieke meters hout komt er paar jaar ongeveer een gemiddelde boom van 20 meter hoog bij.

Ondanks deze indrukwekkende getallen hebben ook Sequoia’s niet het eeuwige leven. De meest bomen gaan echter niet aan ouderdom dood, maar vallen ten prooi aan schimmels of worden door hun ondiepe worstelsysteem door de wind omver geblazen. De oudste boom die tot nu toe leefde was meer dan 3200 jaar oud. Voor veel mensen zijn de bomen dan ook een bron van inspiratie en een symbool voor vrijheid. Precies om deze reden verklaarde president Dwight D. Eisenhower de General Grant, de op drie na grootste boom, in 1956 tot nationaal monument.

Ontstaan park
Het Sequoia National Park in de staat Californië is, na het Amerikaanse Yellowstone, het oudste nationale park in de wereld. De bomen werden aan het einde van de 19e eeuw al door veel mensen bezocht. Naast bewonderaars die ademloos en vol bewondering tegen de bomen opkeken, waren er ook mensen zoals Walter Fry die de bomen met bijlen en zagen te lijf gingen.

Zo was de houthakker in 1888 vijf dagen lang met nog vijf andere ‘loggers’ bezig om een Sequoia, met een stamomtrek van 30 meter, te vellen. Na deze noeste arbeid begon Fry uit nieuwsgierigheid de ringen van de door hem gevelde woudreus te tellen. Na het tellen van de 3266 ringen besefte de houthakker dat hij in slechts een paar dagen een eind had gemaakt aan een onverstelbaar lang leven. Fry schrok hier zo van dat hij meteen van carrière veranderde. Hij werd een van de initiatiefnemers om de eeuwenoude bomen voorgoed te beschermen. In 1890 werd Sequoia National Park opgericht om de ‘Big Trees’ in Giant Forest te beschermen.

Reusachtig park
Het Sequoia National Park wordt tegenwoordig door 1,5 miljoen mensen bezocht. Behalve de bomen kun je je in het park ook vergapen aan de indrukkende bergtoppen van de Sierra Nevad, met de 4416 meter hoge Mt. Whitney als een van Amerika’s hoogste bergtoppen, diepe ravijnen en een enorme variatie aan flora en fauna. Een van de doelstellingen van het park is om de bezoekers van de indrukwekkende natuur te laten genieten en vooral ook te respecteren.

Hoe kun je dit beter doen dan door te hiken? Tachtig procent van het park is namelijk alleen per voet te bereiken. De 25 uitgezette ‘hiking trails’, goed voor ruim 1200 kilomeer aan wandelplezier, laten zelfs de meest fanatieke kilometervreters aan hun trekken komen. Afhankelijk van het seizoen kun je ook op een paardenrug delen van het park doorkruisen. Vanaf diverse manages, waaronder de Horse Corral, de Grant Grove en de Mineral King Pack Station, kun je dagtochten ondernemen. Wees er wel op bedacht dat je een van de 345 aanwezige dieren, waaronder beren, bergleeuwen en eekhoorns, kunt tegenkomen. Vanwege de hoogte liggen hele delen van het park ‘s winters onder een laag sneeuw bedekt. Van december tot april kun je je bergschoenen voor ski’s of ‘snowshoes’ verwisselen. Deze kun je uiteraard ter plekke huren, onder andere bij het Lodgepole Market Center.

Ademloos
Persoonlijk vond ik de Sequoia’s een van de meest indrukwekkende dingen die ik ooit heb gezien. Op het moment dat ik mijn huurauto op de parkeerplaats neerzette en richting de General Sherman boom liep, voelde ik me net Klein Duimpje die door de tuin van een reus rondliep. Ondanks dat ik van tevoren toch heel wat foto’s van de boom in verschillende toeristische brochures had gezien, was ik toch overweldigd door z’n ontzagwekkende verschijning. Zelfs toen ik oog in oog met deze reus stond, konden mijn hersenen z’n omvang gewoonweg niet bevatten. Blijkbaar was ik niet de enige die hier moeite mee had, want ook de rest van de aanwezige bezoekers keek ademloos toe. Het opmerkelijke was dat iedereen in de nabijheid van de bomen bijna op fluistertoon begon te praten, het was bijna alsof niemand deze oude wezens niet wilden storen. Ik hoop dan ook maar dat deze reuzen tot in de eeuwigheid der dagen met rust worden gelaten.

boomreus

www.sequoia.national-park.com
www.visitsequoia.com

Wait for it...