Leef mee met Panda's

Begin 2008 zag de toekomst er kleurrijk uit voor het pandaparadijs Wolong in China: al meer dan honderd jonge dieren van de met uitsterven bedreigde diersoort, waren met succes op de wereld gezet. Maar een aardbeving gooide roet in het eten.

Oerkrachten deden het pandacentrum in mei 2008 op haar grondvesten schudden. Het epicentrum van een heftige aardbeving lag slechts 20 kilometer bij het pandaverblijf vandaan. Binnen een paar minuten werd het dorp volledig verwoest.

In Wolong ligt het grootste pandacentrum van China dat in de jaren ‘80 werd opgericht. Dit immense centrum heeft als doel de reuzenpanda’s een toekomst te bieden en ervoor te zorgen dat de resterende 1600 panda’s niet tot de laatste ter wereld behoren. Maar de aardbeving heeft de toekomst van het pandacentrum in Wolong aardig op het spel gezet. Toen het laatste stof eindelijk verdween, was Wolong compleet veranderd. Na de natuurramp was de helft van het verblijf verwoest en werden er 25 panda’s vermist. De dieren die teruggevonden worden zijn zo in shock en verstijfd dat ze niet meer kunnen of durven te lopen. Vele panda´s moeten zelfs ergens anders ondergebracht worden, maar zullen ze ooit nog terugkeren naar het prachtige paradijs in Wolong?

Animal Planet gaat op bezoek bij het pandaparadijs in Earthquake: Panda Rescue. Kijk op zondag 22 februari om 20:00 uur naar Animal Planet een leef mee met deze met uitserven bedreigde dieren

WNF over Panda's

China
De panda is goed te herkennen aan zijn dikke, zwart-witte vacht en aan de donkere ringen rond zijn ogen. De panda leeft alleen nog hoog in de bergen in het midden van China. Panda’s houden van bamboe en van rust. Die vonden ze vroeger in grote delen van China en ook in Birma en Vietnam. Maar de oerbossen waar de bamboe groeit, zijn er nu alleen nog op sommige plaatsen hoog in de bergen.

Welke familie?
Waar de panda wel en geen familie van is, is niet altijd even duidelijk. Men vindt hem wel een soort beer, ook al gedraagt hij zich soms anders. Panda’s houden bijvoorbeeld geen winterslaap, zoals andere beren. De panda wordt ook reuzenpanda genoemd, omdat anderen weer vinden dat hij samen met de kleine panda een eigen familie vormt. Helemaal duidelijk is het niet, want anderen zeggen weer dat de kleine panda geen beer is, maar een wasbeer. De kleine panda heeft bijvoorbeeld net als de wasbeer donker gekleurde ringen om zijn staart. De reuzenpanda zou dan een beer zijn en de kleine panda een wasbeer. En beer en wasbeer zijn geen familie.

Aantal Panda's

In China leven nog bijna 1600 reuzenpanda's in het wild. Iets meer dan de helft van deze dieren leeft in reservaten die door de Chinese regering, met hulp van het Wereld Natuur Fonds, zijn opgericht. Er zijn 40 van zulke reservaten.

bron: www.wnf.nl

Wait for it...