Toekomst wintersport?

De wintersportindustrie is een van de eerste die aan den lijve de gevolgen van de klimaatveranderingen ondervindt. Het is daarom ook niet raar dat deze industrie naarstig naar ‘oplossingen’ aan het zoeken is.

Op de laaste ISPO, de grootste sportbeurs ter wereld die ieder jaar in Munchen wordt gehouden, werd het rapport `The Future of Skiing’ gepresenteerd. Uit dit rapport, uitgevoerd door de SportKreativWerkstatt, kwam het volgende naar voren:

Trends
-Experts verwachten in 2020 een wereldwijde temperatuursteiging van 1 graad. In 2050 zal hier nog een graad bijkomen. Hierdoor zullen wintersportgebieden steeds hoger moeten komen te liggen.
-Stijgende engeriekosten door opraken traditionele energiebronnen (en het toenemende gebruik van sneeuwkanonnen).
-Er zal steeds kritischer gekeken worden hoe bedrijven in deze industrie met het milieu omspringen.
-In 2050 bestaat een derde van de bevolking uit 60 plussers. Dit wordt dus een belagrijke doelgroep.

4 mogelijke scenario’s
1. Wintersport als year-round avontuur: Wintersportgebieden moeten zich ontwikkelen tot gebieden waar je het hele jaar door terecht kunt (met je gezin) voor de meest uiteenlopende outdoorsporten.
2. Wintersport als natuurbeleving: Snowboarden en skieen zullen gezien worden als een avontuur in de vrije natuur. Ecovriendelijke accommodaties en duurzaam geproduceerde wintersportproducten spelen hierbij een belangrijke rol.
3.Wintersport als urban adventure: De boarders verplaatsten zich van de bergen naar de stad. Door het te combineren met andere (fitness) sporten zullen veel meer mensen kunstmatige pistes/hallen etc opgaan.
4. Wintersport als virtual reality: Dankzij VR-technieken, denk hierbij aan games en simulatieapparatuur, hebben we in de toekomst geen sneeuw en bergen meer nodig. Een nieuwe generatie skiers en snowboarders zal ontstaan.

Bron: www. ispo-winter.com/link/en/21270815

Wait for it...