Floortje Dessing - Salt#1-2009

Ik wil juist het mooie van de wereld laten zien, zorgen dat de beelden positief raken, zodat je je realiseert dat dat wat we hebben ongelooflijk kostbaar is

Twee jaar geleden zette ik mijn eerste voorzichtige schreden op het pad van de Publieke Omroep. Reden was, zoals de meeste inmiddels wel weten, dat mijn ideeën met betrekking tot het maken van zinvolle televisie beter aansloten bij de publieke zenders dan bij de commerciële omroepen. Druppel die zowel de spreekwoordelijke emmer als mijzelf destijds deed overlopen was een felle ruzie bij RTL over een stompzinnig verborgen camera programma dat ik daar zou moeten gaan presenteren. Iets wat totaal niet bij mij past.

Tot mijn grote vreugde kon ik aan de slag bij omroep Llink, een omroep die me op het lijf geschreven was. ´Programma´s die de wereld een klein stukje beter proberen te maken´, was en is nog steeds hun uitgangspunt. Programma´s die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. En dus gingen we 3 op Reis produceren, een reisprogramma dat mensen wil inspireren om te kiezen voor ‘slow travel’ en kleinschalige projecten die bijdragen aan de verbetering van de toekomst van mensen of van het milieu. We reizen dus rustiger, kiezen vaker voor het openbaar vervoer en blijven ook meer in de buurt van Nederland. Maar voor de critici onder ons was dat niet genoeg. Zolang je mensen aanspoort om op reis te gaan ben je niet duurzaam bezig, luidt hun onverbiddelijke mening en ben ik sindsdien menigmaal het pispaaltje van de media. Behalve dat ik doodmoe wordt van de aantijgingen ben ik het ook totaal niet met hen eens. Hoe moet je armoede ooit begrijpen als je het nooit recht in de ogen hebt gekeken? Hoe moet je natuurvernietiging door laten dringen als je niet verder komt dan je eigen aangeharkte tuin? Hoe moet je andere culturen leren kennen en waarderen, als je hun achtergrond niet eens kent? En hoe moet je achtergestelde bevolkingsgroepen, bedreigde dieren en natuurgebieden ooit helpen als je niet eens weet waarom? Moeten de mensen op de bank gaan zitten (met een zak chips en de verwaming op 25 graden) en ze met zoveel negatieve beelden overladen dat ze depressief naar bed gaan? Ik vind van niet. Ik wil juist het mooie van de wereld laten zien, zorgen dat de beelden positief raken, zodat je je realiseert dat dat wat we hebben ongelooflijk kostbaar is. Reizen draagt bij aan een beter begrip van de wereld om ons heen en alle zaken waar we ons zorgen over maken. Bovendien is er niets beter dan reizen om je eigen problemen snel te relativeren. En ja, we mogen ook nog steeds genieten van een mooie reis. Want juist dat draagt bij aan je overtuiging om zuinig te zijn op wat we hebben. Dit allemaal is voor mij de reden om me met hart en ziel in te blijven zetten voor een reisprogramma dat inspireert en motiveert om andere keuzes te maken. Want ik heb niet de illusie dat met het stoppen van mijn programma de mensen ook stoppen met op reis gaan. Laat mij dan maar met 3 op Reis de weg wijzen naar het verschil. Blijf dus kijken en oh ja, word lid van Llink. Want dat ook dat maakt het verschil, of we blijven of niet. Bedankt.

Wait for it...