Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is de ultieme bestemming als je even ‘off line’ wilt gaan. Dankzij de stilte, het natuurschoon en uiteraard de relaxte eilandbewoners is het de perfecte plek om je harde schijf te defragmenteren.

Locatie: Schiermonnikoog maakt deel uit van de waddeneilanden. De Wadden tellen vijf bewoonde eilanden: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, en een onbewoonde: Rottummeroog. Van de bewoonde is Schier, zoals het ook wel kortweg wordt genoemd, het kleinste gemeten naar het aantal vierkante kilometers, met slechts één dorp. Het eiland hoort bij de provincie Friesland en is de kleinste gemeente van Nederland, er wonen 1000 mensen.

Grootte: Schiermonnikoog is ongeveer 18 km lang en 3 km breed.

Salt tip: Schier spant de kroon als het gaat om het krijgen van het eilandgevoel in rap tempo. Vanaf de vertrekplaats van de veerboot – het plaatsje Lauwersoog in de provincie Groningen – ben je al in drie kwartier op het eiland. Daarnaast heeft de kleinste gemeente van Nederland ook nog eens heel veel te bieden. Jaarlijks trekt dit eiland zo’n 290.000 toeristen. Dat zegt genoeg. De meeste zijn trouwe gasten, die jaarlijks terugkeren en de andere eilanden links laten liggen. Waarom? De website van de lokale VVV drukt het als volgt uit: ‘Bekijk de bloemen in het duin, voel de wind door je haren op het strand, hoor de vogels op de kwelder, proef de zilte smaak van zeekraal en ruik de modder op het wad. Kortom: beleef Schiermonnikoog!’ Daar valt toch weinig aan toe te voegen?

Activiteiten: Autorijden kun je op dit eiland (gelukkig) vergeten. Dat voorrecht is alleen de bewoners gegund. Gasten moet hun auto achterlaten op de parkeerplaats bij Lauwersoog. Dat er op Schier wel volop gefietst en gewandeld kan worden, is misschien een open deur maar moet toch even gezegd worden. Het grootste gedeelte van dit veelzijdige eiland is namelijk natuurgebied. Je vindt er zowel duinen, stranden, bossen, wad en een polder. Het eiland heeft een uitgebreid net van wandel-, fiets- en ruiterpaden. Fietsen zijn volop te huur. Mogelijkheden om te surfen zijn er bij Paal 3 (Noordzee) of bij de jachthaven (Waddenzee). Voor wie nog nooit op een surfplank heeft gestaan; op het strand aan het einde van de Badweg wordt surfles aangeboden. Na een dag actief bezig zijn of luieren op het strand, biedt het dorpje genoeg gezellige tentjes om nog even na te genieten. Met name in de zomer worden op het eiland ook allerlei evenementen georganiseerd.

De eilandlegende: In het verleden waagden eilandbewoners - in zowel de zomer als de winter - wel eens een overtocht over het wad, naar het vaste land. In de winter ging dat over ijs – te voet, per rijwiel, met paard of slee - en zomers lopend als het water laag stond. Maar dat is geen makkelijke tocht, omdat er gevaarlijke geulen op de loer lagen. De legende vertelt dat Schiermonnikoog eens zo ver naar het westen lag, dat men over een plank naar Ameland kon lopen, maar dat zal inderdaad wel een legende zijn geweest.

Bereikbaarheid: Vanaf het dorpje Lauwersoog met de veerboot.

Beste periode: In principe het hele jaar door.

Traditie: Wie Schier aandoet mag dè traditie – van overigens alle waddeneilanden – niet mislopen. Trek de stoute ‘laarzen’ aan en ga wadlopen. Van mei tot en met september zijn er georaganiseerde wadlooptochten van en naar het eiland. De wadloop-zwerftochten langs de Sprutel of de Piebe worden het hele jaar door georganiseerd. Ga in ieder geval nooit op eigen houtje wadlopen!

Informatie:
www.vvvschiermonnikoog.nl (het eiland in één oogopslag),
www.schiermonnikoog.net (leuke wetenswaardigheden)

voor meer informatie over alle waddeneiland surf naar www.wadden.nl

Wait for it...