Golden Gate Bridge

Op het moment dat ik met mijn gehuurde city bike van Blazzing Saddles over de Golden Gate brug heb ik kippenvel. Het is niet de frisse zeewind die me rillingen bezorgt, maar de gestaalde schoonheid van de roestbruine brug.


De Golden Gate Bridge is voor mij de mooiste brug die er bestaat. Waarom? Niet omdat ik al fietsend maar liefst 2737 lange meters moet overbruggen, niet omdat de hoogte van 67 meter boven het oceaanwater me doet duizelen, niet omdat de kabels met een diameter van 92 centimeter dikker zijn dan m' n middel en niet omdat ik me net kleinduimpje voel als ik de twee reusachtige torens met een hoogte van 227 meter paseer. Nee, het is domweg de gestaalde schoonheid van het monumentale roestbruine gevaarte die me kippenvel bezorgt.

Gouden brug
De Golden Gate Bridge heeft, anders dan de naam doet vermoeden, geen gouden kleur maar is oranje geverfd. De uit 1937 daterende brug ontleent haar naam aan de nauwe waterweg, de ingang van de Grote Oceaan naar de San Francisco Bay, waar ze overheen is gebouwd, de Golden Gate Strait. Tijdens de vier jaar durende bouw had men in de vorm van een reusachtig vangnet een bijna waterdicht veiligheidssysteem bedacht. 'Slechts' elf arbeiders glipten door de mazen van dit net en kwamen om het leven.

Dodelijke aantrekkingskacht
Helaas is de 'deathcount' niet in 1937 gestopt. Gemiddeld springt er namelijk iedere twee weken iemand over de reling de diepte in. In de jaren '80 nam dit zulke bizarre vormen aan dat je via de Golden Leapers Assocation Sports Pool kon inzetten op welke dag van de week iemand de brug als springplank zou gaan gebruiken. Van de twaalfhonderd suïcidale types zijn er slechts twee weer levend uit het water gevist.
Door de hoogte van de Golden Gate raken springers met een snelheid van 110 km/uur en een kracht van 1500 kilo per cm2 het water. Hierdoor heeft de hangbrug een reputatie als perfecte zelfmoordlocatie opgebouwd. Gelukkig heeft de stalen constructie ook een heel wat onschuldigere aantrekkingskracht op mensen. Zo wordt het aantal toeristen dat de Golden Gate jaarlijks bezoekt, en van het indrukwekkende uitzicht op San Francisco, Alcatraz en de Grote Oceaan geniet, op negen miljoen geschat.

Californian Lifestyle
Op het moment dat ik vanaf Fishersman’s Wharf voor het eerst de in de mistflarden gehulde Golden Gate Bridge zie, weet ik het zeker: ik moet en zal de 'Gouden Brug' en de achterliggende heuvels van Marin County beklimmen. Via de superdrukke boulevard cruise ik op m' n gemakkie tussen lowridende Latino' s, skateboarders, inliners en joggers door. Voordat ik bij de brug ben check ik eerst nog de bekende windsurf en kiteboard spot: Crissy Field. Door de sterke stroming, de draaiende winden, het koude water en het drukke scheepvaartverkeer is deze spot alleen geschikt voor gevorderde wind- en kitesurfers.
Eenmaal op en over de brug begint meteen het serieuze klimwerk. Wanneer ik de top van de achterliggende heuvels bereik, kan ik kiezen uit verschillende tracks. In de verte zie ik zelfs Mount Tamalpais. Dit is de berg waar mountainbikepioniers als Gary Fisher en Tom Ritchey met hun Schwinn Cruisers eind jaren '70 het mountainbiken hebben uitgevonden.
Na een aantal uur in het oorverdovend stille Marin County te hebben gebiked, daal ik weer af naar de in de avondzon blinkende Golden Gate Bridge. Tergend langzaam bike ik voor de tweede keer over de brug. Niet vanwege de sterke tegenwind, maar gewoon omdat ik domweg zolang mogelijk van dit prachtige Art Deco bouwwerk wil genieten.

Informatie
goldengatebridge.org
sanfrancisco.com
sfba.org (San Francisco Boardsailing Association)
marintrails.com

Wait for it...