Skateistan: To Live and Skate in Kabul

To Live And Skate in Kabul is een schitterende korte documentaire die je laat zien hoe kinderen dankzij skateboarden in het door oorlog verwoeste Kabul weten te overleven. KIJKEN!

\

Begin vorig jaar schreven we al over de non-profit organisatie die Afghaanse kinderen door middel van skateboarden weer kind will laten zijn. Hieronder vind je nog een keer het interview dat we hadden met de oprichter van Skateistan, Oliver Percovich

Skateistan

Laat kinderen in Kabul skateboarden
Toen de Australische skater Oliver Percovich (34) in 2007 voor het eerst in Kabul kwam, merkte hij al snel dat zijn skateboard een magische aantrekkingskracht op Afghaanse kinderen had. Dit inspireerde hem om Skateistan op te zetten; een skateboardschool die kinderen niet alleen leert skaten, maar ze ook positief leert denken.


Hoewel de Taliban al een tijdje uit Kaboel is verdreven, zijn de sporen van jarenlange oorlog nog overal in de straten zichtbaar; kapotgeschoten gebouwen, autowrakken en uiteraard patrouillerende militairen. Minder zichtbaar is het feit dat veel van de 60.000 kinderen in de hoofdstad niet kunnen lezen en schrijven en dat veel van de jongeren hun toevlucht in drugs en misdaad zoeken. Percovich: “Met Skateistan, dat ik in 2007 samen met mijn toenmalige vriendin ben begonnen, willen we hier proberen een eind aan te maken. Door kinderen te laten skaten, in een leeggelopen fontein van beton, gaan ze hopelijk weer positief naar de toekomst kijken.

Begin 2007 rolde Oliver Percovich zelf voor het eerst met zijn skateboard door de toen nog spookachtige straten van Kaboel. Achteraf moet hij toegeven dat Kaboel niet de meest voor de hand liggend plek was om met zijn skateboard naar toe te reizen. “Het is natuurlijk een raar idee dat je ergens skate waar zoveel ellende is gebeurd. Toch geeft het mij persoonlijk op een of andere manier een kick. Door hier te skaten vier ik dat de mensen nu in vrijheid leven.”Good vibrations
Vanaf het begin heeft Skateistan in het middelpunt van de belangstelling gestaan. Niet alleen de Afghaanse jeugd was gefascineerd door de plank met vier wieltjes, maar ook de internationale media. Toch heeft het tot eind vorig jaar geduurd voordat Percovich deze aandacht in klinkende munt voor Skateistan kon omzetten. Inmiddels hebben serieuze sponsoren in de vorm van nationale hulpfondsen, ambassades en het bedrijfsleven de non-profit organisatie omarmt. Zo heeft een liefdadigheidstak van Nike, genaamd GameChangers, een cheque van $86,203,- uitgeschreven. “Twee jaar geleden moesten kinderen nog vechten om een handjevol oude skateboards en beschermende kleding, nu hoeven we niemand meer teleur te stellen. Moesten we het in 2007 nog doen met een budget van een paar 1000 dollar, nu zijn we bezig een heus skatepark van een 1750 vierkante kilometer in het centrum van Kaboel neer te zetten. Met het park willen we niet alleen een veilige en positieve omgeving voor skaters creëren, maar kinderen ook leren dat sociale en religieuze achtergronden er niet toe doen. Behalve skaten wordt ze ook iets bijgebracht op het gebied van Engels, kunst, computers en persoonlijke hygiëne.

Meisjessport
In tegenstelling tot het Westen wordt skaten in Afghanistan vooral als een sport voor meisjes gezien. In Kaboel skaten nu volgens Percovich evenveel meisjes als jongens “wat bijzonder is omdat Afghaanse meisjes normaal gesproken niet tot sporten worden aangespoord. Waarschijnlijk komt dit omdat skateboarden een nieuwe sport in Afghanistan is – er was zelfs nog geen woord voor skaten, dus kinderen noemden het ‘sikii’ omdat het volgens hen veel op skiën lijkt – en meisjes er net zo goed in zijn als jongens.” Het valt Percovich verder op dat Afghaanse kinderen skateboarden razendsnel onder de knie hebben. “Ze kunnen gewoon veel incasseren.”

“Het belangrijkste van Skateistan is dat we Afghaanse kinderen de kans willen geven om iets van hun leven te maken. Voor mij is het belangrijk om aan de buitenwereld te laten zien dat er meer overeenkomsten dan verschillen tussen Afghanistan en de rest van de wereld zijn.”

Meer info
www.skateistan.org
www.skateistanthemovie.com

Wait for it...