Val Gardena | Wintersportparadijs in het hart van de Italiaanse Dolomieten

Val Gardena ligt midden in het hart van de Italiaanse Dolomieten en wordt omringd door wat de locals de ‘Bleke Bergen’, noemen. Het berglandschap is zo mooi dat de UNESCO de rafelige bergpieken en diepe dalen tot Werelderfgoed heeft verklaard. Ben je nog niet overtuigd van deze Italiaanse schoonheid, volgens klimlegende Reinhold Messner zijn het “misschien niet de hoogste, maar wel de mooiste bergen ter wereld.”



In tegenstelling tot veel andere Italiaanse schonen kun je in Val Gardena deze winter heel makkelijk een wit voetje halen. Rondom Ortisei (1236 m), Santa Cristina (1428 m), en Selva (156 3m) - de drie bergdorpjes die samen het gebied Val Gardena (hoogste punt 2518 m) vormen -, ligt 175 kilometer aan pistes. Nog niet genoeg? Maak je borst dan maar nat. Val Gardena staat namelijk direct in verbinding met de Dolomiti Superski dat met 450 liften en een ruim 1200 kilometer groot pistenetwerk een van de grootste skigebieden ter wereld is. Van relaxte pistes tot en met extreem steile downhills, Val Gardena is ‘all inclusive’. ‘Geheimtip’ van de locals: volg de Sella Ronda, een 26 kilometer lange skitocht rondom het Sella Massief, waarbij je in één dag de dalen Val Gardena/Gröden, Alta Badia, Arabba en het Val di Fassa met elkaar verbindt, en zo 4500 meter lang aan het afdalen bent.

Ben jij geen pistebeest, maar wil je wel graag maximaal genieten van dit winterparadijs? Stap dan op een van de vele geprepareerde trails die Val Gardena voor wandelaars en langlaufers heeft aangelegd. Met of zonder gids kun je ook hier urenlang zwerven. Of trek met een paar snowshoes onder je schoenen de back country in voor een avontuurlijke zwerftocht, ga ijsklimmen (binnen of buiten) of maak gillend in Ortisei een zes kilometer lange rodelrit. Stap ook eens een van de vele winkeltjes binnen die het traditionele Ladinische houtsnijwerk verkopen. Ladinisch is een Retro-Romaanse taal die in Val Gardena nog steeds wordt gesproken. De bewoners zijn ooit met het snijden van figuurtjes begonnen omdat het dé manier was om de lange winters door te komen en wat bij te verdienen.

Overnachtingstip
Het gloednieuwe Saslong hotel in Santa Cristina is een mix van de traditionele Zuid-Tiroolse bouwstijl en slim Italiaans design. Het mooie van dit alles is dat je niet meteen je spaarrekening hoeft te plunderen om in een van de ruime kamers te overnachten. Prijzen vanaf € 87,-. Meer weten, surf dan naar saslong.eu.

Wist je dat?

De Dolomieten danken hun naam aan de Franse geoloog Déodat de Dolomieu, die in de 18e eeuw onderzoek deed naar de unieke kalksteen structuur van de bergketen. Zo’n 2,5 miljoen jaar geleden waren de Dolomieten namelijk nog een reusachtig koraalrif in de prehistorische tropische Tethys-zee.

Meer info: valgardena.it


Speciale arrangementen


Relais & Châteaux Hotel Gardena Grödnerhof *****
8 dagen HP v.a. € 1.530 pp
www.suedtirol.info/gardena_nl

Hotel Angelo Engel****

8 dagen HP v.a. € 810 pp
www.suedtirol.info/angelo_nl

Hotel Alpenheim Charming & Spa****
8 dagen HP v.a. € 1.313 pp
www.suedtirol.info/alpenheim_nl

Hotel Continental****
8 dagen HP v.a. € 1.015 pp
www.suedtirol.info/continental_nl

Hotel Oswald****superior

8 dagen HP v.a. € 950 pp
www.suedtirol.info/oswald_nl

Blader door alle Zuid Tirol Advertorials uit Salt#5-2010



Wait for it...