Salt#2-2010 - Pitcairn

>Nadat we allebei even geslikt hadden, toch maar onze spulletjes naar binnen gegooid, je moet er immers wat over hebben om op Pitcairn te komen.

Hi Sweets, even een lange mail, zoveel meegemaakt, even met jullie delen... WE HEBBEN HET GEHAALD! Klinkt net alsof ik de K2 heb beklommen en zo voelt het aankomen op het eiland Pitcairn, in de zuidelijke Grote Oceaan, ook een beetje. Het is een van de meest afgelegen plaatsen ter wereld en als de golven te hoog zijn, kun je niet eens aan land komen. Maar één ding is zeker; dan was mijn cameraman Okkie absoluut overboord gesprongen en gaan zwemmen. Al had dat zijn dood kunnen zijn, maar hij bleef geen minuut langer op die boot.

Maar eerst even terug. De Pitcairn-eilanden zijn een groep van vijf eilanden waarvan alleen het hoofdeiland Pitcairn is bewoond. Het dankt zijn naam aan matroos Robert Pitcairn die het stuk land in 1767 als eerste in zicht kreeg. Faam kreeg het door het feit dat de bewoners stuk voor stuk muiters waren van de HMAV Bounty die zich op Pitcairn schuil hielden voor de Britse overheid. Ook het seksschandaal in 2004, waarin zeven mannelijke inwoners werden aangeklaagd voor 55 zaken van seksueel misbruik en verkrachting, droeg bij aan de bekendheid. Met 48 inwoners in 2009 is Pitcairn het land met het minste aantal inwoners ter wereld.

Wij vertrokken vanaf Tahiti op een zeilboot voor onze tocht naar Pitcairn. De vier medepassagiers bleken echte ‘eilandnerds' te zijn: mensen die er hun levensdoel van hebben gemaakt om zoveel mogelijk eilanden te bezoeken. Helaas dus weer eens geen heerlijke brede mannen met stoere verhalen, maar een paar sneue Duitsers met legervestjes aan met twintig zakken om hun verrekijkers en fototoestellen in te kunnen stoppen. Gelukkig hadden ze een bijzonder instabiele maag en dus heb ik ze anderhalve dag niet gezien omdat ze ziek in bed lagen. Het schip waarop we uitvoeren was helaas ook niet helemaal zoals we ons hadden voorgesteld: slecht onderhouden, smoezelig en binnen bloedheet met gedeelde bedbunks waardoor je dus bijna bij elkaar op schoot lag. Nadat we allebei even geslikt hadden, toch maar onze spulletjes naar binnen gegooid, je moet er immers wat voor over hebben om op Pitcairn te komen. Nadat we de laatste atollen achter ons hadden gelaten begon de pret pas goed: golven van vier, vijf meter hoog. Al snel was Okkie niet helemaal meer de oude en ik heb hem zelden zo ongelukkig zien kijken toen hij zich bedacht dat hij dit nog 38 uur moest volhouden. Heb hem die eerste dag ook maar niet verteld dat de kapitein had gezegd dat we door de zware zee minstens een halve dag later aan zouden komen.

We hebben die eerste nacht maar gewoon buiten op het dek geslapen, hoewel dat bijna niet te doen was omdat we steeds van de bank vielen. Bovendien trok er de volgende morgen nog een zware regenbui over. Filmen op de boot was dus praktisch onmogelijk en omdat mijn cameraman doodziek was heb ik zelf maar op DV gedraaid, wat best heel grappig is geworden. Na nog een nacht buiten en nog een halve dag op zee kwamen dan eindelijk de contouren van Pitcairn in zicht en wat waren we blij! Het zou nog vier uur duren eer we voor anker gingen en een klein bootje met een Nieuw-Zeelandse douanier ons kwam halen, samen met Branda, de eerste echte inwoner van Pitcairn. Na een snelle tocht door de branding toen eindelijk voet aan land gezet, een geweldig moment! We sliepen bij Betty en Tom, twee nakomeling van de baas van de muiters, Fletcher Christian, en hun dochter Jacky.’s Middags avocado’s geplukt in de tuin en thee gedronken op de veranda. Even bijkomen van de reis.
Hoop dat jullie een beetje een beeld hebben van onze reis tot nu toe. Het is in ieder geval echt heel bijzonder en Floortje is een bijzonder blij ei... En, oh ja, Natas; volgens mij zit jij weer eens te wachten op mijn column, ai ai ai.. zit ik er naast of had je die inderdaad nou moeten krijgen? Beetje een gekkenhuis geweest maar is geen excuus. Is het een idee om hier iets van te schrijven? Hoor je wel...

Hele dikke kus, Floortje

Aldus het mailbericht dat Floortje half april stuurde toen ze op reis was voor haar nieuwe televisieseizoen ‘3 op Reis’ waarin ze op zoek gaat naar bijzondere eilanden. Pitcairn was het eerste eiland. De nieuwe serie is te zien vanaf september 2010. Volg haar ondertussen op twitter.com/floortjedessing.

Wait for it...