Salt rijdt mee met Bernina Express

De 100 jaar oude Zwitserse Bernina Express staat bekend als een van de mooiste spoorlijnen ter wereld. Ard en Natasha (de Salt redactie) stapten aan boord en maakten de reis van hun leven. Bekijk onze foto highlights.


Uniek in de wereld

De Albula/Bernina spoorlijn van de Rhätische Bahn slingert 122 kilometer lang van Thusis in het noorden via St. Moritz naar Tirano in het zuiden. Een van de treinen op het spoor, de wereldberoemde Bernina-Express, kruipt als een felrode rups door het onbeschrijflijk mooie berglandschap. Gedurende de 2,5 uur durende rit passeert de trein 196 viaducten en bruggen, en 55 tunnels en overdekte galerijen. Aan boord van de trein is het alsof je naar een natuurfilm op HD-kwaliteit zit te kijken. Bekijk op Facebook de foto's die Salt vanuit de trein en de machinekamer maakte! Gletsjers, bergmeren, peilloze dieptes, lieflijke valleien, ze trekken allemaal aan de panoramaramen voorbij. Het hoogtepunt van de adembenemende reis is de 2253 meter hoge Berninapas, waarbij de trein op eigen kracht stijgingspercentages van 7% overwint. Hierna daalt de Bernina-Expess als een achtbaan naar het 1800 meter lager geleden Tirano.


Unesco topper
Het spoortraject Albula/Bernina is een van de drie spoorlijnen in de wereld die Unesco op zijn prestigieuze Werelderfgoedlijst heeft gezet. Met name de manier waarop het historische traject door middel van tunnels, viaducten en bruggen in het landschap is geïntegreerd is pure (bouw)kunst.

Onder de indruk
De Unesco was er in ieder geval zo van onder de indruk van al dit moois dat het in al zijn wijsheid besloot om het traject tussen Thusis en Poschiavo in 2008 op de Werelderfgoedlijst te plaatsen. Zo zijn de gewelfde 65 meter hoge en 134 meter lange Landwasserviadukt bij Filisur en de keertunnel bij Brusio bouw- en spoortechnische hoogtepunten. “De bouw van het spoor in het begin van de 20e eeuw heeft een sterke economische, sociale en culturele invloed gehad op de ontwikkeling van deze Alpenregio. Het is een voorbeeld van een technisch en architectonisch hoogstandje dat volledig in harmonie met de omliggende omgeving is,” aldus de Unesco. Door deze samensmelting behoort niet alleen het spoor tot het Werelderfgoed, maar ook het omliggende cultuurlandschap met zijn typische dorpen, romantische landschappen en ongepolijste bergen. Kijk voor meer informatie op rhb-unesco.ch.

Bernina viert 100 jarig bestaan
Om het honderdjarig jubileum van de Berninalijn te vieren worden op diverse plekken langs het spoor evenementen en tentoonstellingen georganiseerd. Kijk ook op mybernina.ch (100 Jahre Berninalinie) voor het complete overzicht en de laatste updates.


Tentoonstellingen
Bahnhof St. Moritz
Unesco Werelderfgoed tentoonstelling
t/m 31-12-2010

Musuem Alpin, Pontresina
100 Jaar Berninalijn tentoonstelling; oude documenten, plannen, foto’s etc.
t/m 23-10-2010

Lago Bianco, Bernina
Ark Sound Skulptur; beeldententoonstelling
t/m 30-9-2010

RhB Natuur- en belevingswereld, Ospizio
Attracties voor het hele gezin
t/m 30-9-2010

Gletsjertuin, Cavaglia
Door de natuur gebeeldhouwde stenen
t/m 31-10-2010

Casa Console, Poschiavo
Kunstmuseum met werken uit de 19e eeuw
t/m 31-10-2010

Mulino Aino, San Carlo
Tentoonstelling over oude transportmiddelen
t/m 19-09-2010

Casa Bresta, Brusio
Film over de Berninalijn
t/m 30-09-2010

Albergo Stazione, Campocologno
Fototentoonstelling over Berninatraject
t/m 31-10-2010


Bernina Jubileum Pas
In dit feestjaar kun je niet om de jubileumpas heen. De pas is met een geldig kaartje op iedere bemand station van de Berninalijn tussen St. Moritz en Tirano te verkrijgen en is na uitgifte zeven dagen geldig (actie loopt t/m december 2010). Met deze pas heb je recht op verschillende extraatjes en kortingen. mybernina.ch (webcode 1255)

Via Albula/Bernina
Wil je je echt in de Zwitserse natuur en cultuur onderdompelen, volg dan de meerdaagse wandelroute Via Albula/Bernina. Omdat de route zoveel mogelijk de Berninalijn volgt, kun je van station naar station lopen en dus zelf beslissen hoe lang je onderweg (drie of zes dagen) bent. Prijzen vanaf CHF 367,- (inclusief 2 hotelovernachtingen, ontbijt, bagagetransport), CHF 845,- (inclusief 4 hotelovernachtingen, ontbijt, bagagetransport). Surf naar swisstrails.ch voor een uitgebreide beschrijving.

Meer weten over de Berninalijn, de Bernina-Express, de stations, de dienstregeling en uiteraard de prijzen, kijk dan op rhb.ch

Wait for it...