Merano/Meran in Zuid-Tirol | Bergstad met Italiaanse passie

Op slechts een uur van de bergpassen Passo del Brennero (Brennerpas) en de Passo di Resia (Reschenpas) ligt een stad waar de verschillen tussen diepgewortelde alpiene tradities en mediterrane levensstijl niet groter kunnen zijn: Merano (Meran) in de Italiaanse provincie Zuid-Tirol.Met 300 dagen zon per jaar en een typisch decor waarin de palmen zwoel zwaaien naar de besneeuwde bergtoppen is Merano een stad van verwarring. De ligging aan de zuidkant van de Alpen zorgen ervoor dat alles anders is. Verscholen achter de brede bergrug krijgt de koude noordenwind hier geen grip. Wat over blijft zijn milde temperaturen die niet alleen voor een knallend voorjaar met bizar veel bloemenzorgen, maar ook voor de aanwezigheid van talrijke fruit- en groentesoorten die gewoonlijk veel dieper in het zuiden voorkomen. Tel daar enkele voorname herenhuizen, zoals het Kuurhuis en de Wandelhalle aan de Passerpromenade aan toe en Merano kreeg ook nog een mondain karakter waartoe vele ‘vooraanstaande personen’ waaronder de Oostenrijkse keizerin Sissi zich aangetrokken voelden.
Ondanks de waarde van zijn klassieke gasten, zet de ontwikkeling van de stad zich nog steeds voort, onder meer met de bouw van een futuristisch wellness centrum, Thermen van Merano, naar een ontwerp van architect Matteo Thun. ‘Eye candy’ is de glazen kubus die maar liefst 25 zwembaden huisvest. Behalve deze enorme bak water, biedt het centrum ook een saunalandschap en een Spa & Vital Center waar gebruik wordt gemaakt van streekproducten. Reken op badderen, pakkingen en massages waarbij je bedolven wordt onder appels, druiven, kastanjes, hooi en wol. Een traktatie na een dag of meer in de bergen.Botanische wereldreis

Een tuin is een tuin? Absoluut niet, en al helemaal niet in Merano waar zo’n beetje de hele florawereld zich staat uit te sloven om te vallen. Reken als fijnproever, dankzij de bekroonde tuinen van kasteel Trauttmansdorff, op een botanisch staat van extase. Ook muziekfans, met name liefhebbers van new school jazz, zullen staan te ‘kwispelen’ van blijdschap. In de zomermaanden vind je podia op de meest verrassende lokaties, waaronder kastelen, alpenweiden en uiteraard in de straten. Houd je van wereldmuziek, zorg dan dat je ergens tussen eind mei en eind augustus in Merano neerstrijkt. Dat is de periode van het belangrijkste wereldmuziekfestival, Garden Nights, van Noord-Italië. Eens in de twee weken, op donderdagavond, vind er in de tuinen van de kasteel Trauttmansdorff een concert plaats.
Benieuwd naar wat je op je bord kunt verwachten? In Merano vermengt alpiene kost zich met de culinaire tradities van Italië. Een van de vertegenwoordigers van die fusion keuken is Andrea Fenoglio van het traditionele restaurant Sissi in het stadscentrum van Merano. Met een Oostenrijkse moeder en een Piemontese vader kun je je wel voorstellen dat de ingrediënten in de keuken soms aan het vechten waren. Dat het de meester goed gelukt is om ze met elkaar door één deur te laten gaan, blijkt wel uit het feit dat er Michelinster op de gevel prijkt. Maar naast dit culinaire hoogstandje biedt Merano uiteraard voldoende keus voor elke maag en elke portemonnee.

Merano High Mountain Trail
De Merano High Mountain Trail staat bekend als een van de mooiste wandelroutes in de hele Alpenregio. De naam verraadt al dat je praktisch de hele tocht op hoogte (1400 meter) blijft lopen. Het hoogste punt is 2895 meter. De route kent een noordelijke- en een zuidelijke lus die bij elkaar opgeteld een totale lengte hebben van 80 kilometer. Als je hem helemaal wilt lopen, moet je er zo’n vier tot zes dagen voor uittrekken. De trail kent echter meerdere startpunten waardoor je ook heel gemakkelijk voor een of meerdere etappes kunt kiezen. Behalve dat de Merano High Mountain Trail een sportieve uitdaging is, is het ook een kennismaking met de uitzonderlijke flora en fauna die je op dit kruispunt van een hoogalpien berggebied (Texel bergketen) en de sub-mediterrane Etsch vallei, vindt. Daarnaast is het op hoogte natuurlijk volop genieten van waanzinnige uitzichten over de Venosta vallei, het Merano dal, de Passier Alpen, de Sarentino vallei, de Dolomieten, de Brenta bergen en het Otz dal. De route, die gemarkeerd is als route Nr. 24, is open vanaf eind juni tot oktober, afhankelijk van de sneeuwval.

Meer info over Merano en omgeving vind je op: merano.eu en op suedtirol.infoWait for it...