Reportage | In actie voor schoon water

Vorig jaar reisde ik met de Nederlandse non-profit organisatie FairWater naar Gambia om daar met eigen ogen te zien hoe vele dorpelingen dagelijks moeten strijden voor schoon drinkwater. FairWater helpt door steeds meer dorpen te voorzien van een zogenaamde BluePump. Afgelopen februari was ik er voor een update.Het blijft voor ons moeilijk te begrijpen dat er een slordige 20 miljoen mensen in Afrika zijn die dagelijks naar de pomp moeten lopen om een emmer schoon water op te halen. In Gambia geldt dat voor ongeveer 70% van de bevolking. “Afrika kent geen waterleidingsysteem zoals bij ons”, legt Paul van Beers, initiatiefnemer van FairWater, uit. “Veel dorpen hebben een waterput, meestal zelf gegraven of geboord. Met een emmertje aan een touw sleuren de dorpsvrouwen dagelijks zo hun litertjes water naar boven. Dat is niet alleen heel zwaar werk, zo’n put is ook nog eens levensgevaarlijk. Open en diep met het risico dat er iemand in valt. Bovendien krijgt vervuiling makkelijk een kans. Het plaatsen van een pomp lost deze problemen op. Simpel, zo lijkt. Zij het dat water in Afrika geen noodzakelijke basis is maar pure business waar veel mensen zich mee ‘bemoeien’. Hierdoor zijn er vaak meer woorden dan daden. Bovendien is inmiddels 70 procent van de geplaatste pompen in Gambia kapot. Reserve-onderdelen zijn niet alleen moeilijk verkrijgbaar, ze zijn voor de meeste dorpen ook niet te betalen. Met een kapotte pomp zijn de dorpelingen echter nog veel verder van huis. Wat rest is water halen in een naburig dorp. En als je dan bedenkt dat een emmer water zo’n 20 kilo weegt en de vrouwen die op hun hoofd moeten dragen, krijg je pas écht door dat water dat gewoon uit de kraan komt, pure luxe is.”BluePump
Paul, die zijn hele werkleven zo’n beetje verbonden is met water en hiervoor jarenlang in Afrika heeft gewerkt, is sinds 2003 ‘a man on a mission’ Hij ontwikkelde een pomp die zo simpel in elkaar zit dat hij niet alleen gebruiksvriendelijk is maar ook praktisch onderhoudsvrij. Hij noemde zijn pomp de ‘BluePump’, herkenbaar aan de opvallende blauwe kleur. Inmiddels zijn ruim 400 ‘BluePumps’ in Afrika geplaatst. Een druppel op de gloeiende plaat, zou je denken, als je weet dat er in heel Afrika zo’n 400.000 handpompen nodig zijn om iedereen te helpen. Maar elke pomp is er één, is zijn overtuiging en in zijn kruistocht wordt hij gesteund door het (Nederlandse) bedrijfsleven en organisaties die voor de benodigde euro’s (€ 2.500 per pomp) zorgen.
Afgelopen jaar startte Paul een groot project in Gambia in samenwerking met het huidverzorgingsmerk Sanex, het enige A-merk onder de douchegels dat voor haar SanexZero% productlijn het Europese Eco-label ontving. Sanex Zero% is een biologisch afbreekbare douchegel, waarin veel gebruikte chemische toevoegingen zijn weggelaten. Minder troep op je huid betekent ook minder in het afvalwater! Om hun duurzame doelstelling kracht bij te zetten, zocht Sanex een samenwerking met FairWater en ontwikkelde met hen een ambitieus project. Per verkochte fles douchegel, voorziet Sanex 1 inwoner in Gambia een maand lang van schoon water. In Gambia zijn nog zo’n 2000 pompen nodig, 60 BluePumps zijn er inmiddels geplaatst en 22 van dit aantal zijn te danken aan deze samenwerking. “Een super resultaat” vindt Nicolette Polak, marketing manager van Sanex Nederland. “Maar er is ook nog een hoop te doen, vandaar dat we dit jaar de actie voortzetten en minimaal hetzelfde aantal pompen hopen te realiseren.”Droomwereld
Een van de dorpen die ik vorig jaar bezocht was Jamba waar op dat moment nog een oude waterput met piepende katrollen de enige watervoorziening was voor zo’n 200 dorpelingen. Ik herinner met dat we zittend onder de boom een gesprek voerde met het dorpshoofd en diverse vrouwen die meerdere malen per dag naar de pomp liepen. Terwijl het voor ons zo vanzelfsprekend is dat er water uit de kraan komt, dromen deze vrouwen van een waterpomp in het dorp. Behalve de hygiëne, levert de pomp ook sneller en veel meer water op. Dat scheelt tijd en energie, die de vrouwen graag steken in bijvoorbeeld een eigen groentetuin. Dit zorgt niet alleen voor eigen voedsel, maar levert ook een extra inkomstenbron op. Geloof me, je zit als westerling echt te klapperen met je oren als je deze vrouwen hoort praten over hun ‘droomwereld’.
Dit jaar was ik weer in Jamba en het was te gek om te zien dat de stinkende waterput was vervangen door een strakke BluePump. En ook de groentetuin was aangelegd. Hun droom was gerealiseerd, maar vele anderen staan nog in de rij.

Win een reis naar Gambia
Geïnspireerd door deze samenwerking en de positieve impact ervan op de bevolking heeft Salt de handen ineengeslagen met Sanex en FairWater om minimaal één Blue Pump te realiseren met behulp van onze lezers. Hiervoor is € 2.500,- nodig en om dit geld bij elkaar te krijgen roepen we de hulp in van de Salt posse.
Elke bijdrage telt, dus al doneer je € 1,-.
Degene echter die de meest originele fondsenwerfactie weet te bedenken met uiteraard een mooi resultaat, wordt beloond met een reis van een week voor twee personen naar Gambia, en gaat ter plekke kijken waar en hoe de pomp wordt geplaatst. Tijdens deze week ga je een dag mee op pad met Swe-Gam, het bedrijf dat de BluePumps installeert. Wil jij het verschil (mee)maken, kom dan in actie! Klik hier voor alle info

Meer informatie
Via schoonwaterhierschoonwaterdaar.nl kun je de Sanex-actie steunen met je Facebook, Twitter of Hyves account. Elke steun is weer goed voor 1 persoon 1 maand water.
Meer weten over FairWater: fairwater.org
Volg Salt op Twitter en Facebook


Wait for it...