Fjell Noorwegen | Noord-Europa op het hoogste niveau

Deel 2: Greatest Hits of Fjell Noorwegen: fietsen en mountainbiken

Midden tussen de mooiste bergtoppen van Noord-Europa krioelt het van de wegen en paden voor fietsers en mountainbikers. Met name in Valdres, dat ten zuiden van het Jotunheimen nationaal park ligt, liggen honderden kilometers ‘fietslint’ die onder scherp toeziend oog van Moeder Natuur zijn getrokken.

Hans Brox / Gålå

In Fjell Noorwegen (fjellnorway.com/tour) vind je de meeste nationale parken, de hoogste bergtoppen en het grootste routenetwerk van Noorwegen. Cupido heeft hier dus vrij spel op iedereen met een actief en avontuurlijk hart. Je wordt gegarandeerd getroffen, of je nu wilt wandelen, fietsen, mountainbiken, raften of wat voor activiteit dan ook. Aangezien de mogelijkheden legio zijn, brengt Salt ‘The Greatest Hits’ in vier stappen onder de aandacht. Dit is deel 2 en staat in het teken van fietsen en mountainbiken.

Hafjell Bike Park

Of je nu een low profile of een hardcore fietser bent, in Valdres kun je je ongans eten aan de kilometers. Maar liefst 800 kilometer is gemarkeerd en welke lengte je ook volgt, de natuur zorgt onafgebroken voor mooie ‘plaatjes’. Van waterrijke riviervalleien in het zuiden tot en met de Jotunheimen bergketen in het noorden die met je zullen flirten. Gelukkig is er geen sprake van moeten kiezen. Hiervoor zijn de mogelijkheden te divers. Fagernes, in het hart van het gebied, is een goed startpunt voor verschillende fietstochten. Wie gebruik maakt van de handige Valdres fietsgids heeft direct keuze uit twintig routes, variërend in lengte van 6 km tot en met de 185 km lange Mjølkevegen route van Gol naar Vinstra. Je kunt de routes online bekijken of alvast aanvragen via www.valdres.com.

Top 3 fiets en mountainbikeroutes

Valdres
Mjølkevegen, Deze 185 km lange fietsroute van Gol naar Vinstra is een ode aan Valdres en een aaneenrijging van hoogtepunten van deze regio. In 2009 werd de route terecht genomineerd als een van de drie mooiste routes. Je kunt de tocht uiteraard individueel rijden, maar via de reisorganisatie Norske Bygdeopplevelser, ook als 6-daagse fietsvakantie boeken.

Jotunheimen
De Engelse krant The Guardian koos de fietsroute over the Sognefjellet als een van 10 mooiste fietsroutes ter wereld.
Meer info sognefjellet.com

Hafjell
Mountainbikers, freeriders, downhillers en BMX-ers brengen hun adrenaline op peil in het bike park van Hafjell.
Meer info hafjellbikepark.com

Lees hier meer over de mogelijkheden.

Volg Salt op Twitter en FacebookWait for it...