Fjell Noorwegen | Noord-Europa op het hoogste niveau

Deel 3: Greatest Hits of Fjell Noorwegen: 4 nationaal-toeristische routes

Wie doorgaande wegen links laat liggen en zich vol overgave stort op een van de nationale routes die er door ruwe bolster Fjell Noorwegen slingeren, maakt kennis met de ‘blanke pit’ waar ruimte voor ruimte is.


Werner Harstad, Statens vegvesen

In Fjell Noorwegen (fjellnorway.com/tour) vind je de meeste nationale parken, de hoogste bergtoppen en het grootste routenetwerk van Noorwegen. Cupido heeft hier dus vrij spel op iedereen met een actief en avontuurlijk hart. Je wordt gegarandeerd getroffen, of je nu wilt wandelen, fietsen, mountainbiken, raften of wat voor activiteit dan ook. Aangezien de mogelijkheden legio zijn, brengt Salt ‘The Greatest Hits’ in vier stappen onder de aandacht. Dit is deel 3 en staat in het teken van vier nationale routes die zich uitstekend lenen voor een road trip. Heb je naast ‘smooth’ asfalt ook interesse in een wat meer ‘bumpy road’? Stap dan in een raft en stuiter gillend de rivier de Sjoa af.

Door Fjell Noorwegen lopen maar liefst vier nationaal-toeristische routes: de oude weg over de Strynefjell, de route over de Sognefjellet, de route door Rondane en de weg over het Valdresflye plateau.

Strynefjell - 27 km
Wie deze weg volgt, maakt een forse duik in het verleden. Ooit was dit de enige verbinding tussen Skjåk en Stryn en die sfeer hangt er nog steeds. Niet in de laatste plaats door de stenen muurtjes die de weg markeren en de rotsblokken die nog steeds als vangrail dienen. Maar daarnaast is het een weg die omarmt wordt door pure en ongerepte natuur. Niet verwonderlijk dus dat menig Noorse dichter en artiest hier niet alleen inspiratie opdeed maar ook zielenrust vond.

Sognefjellet - 108 km

De hoogste bergweg van Noord-Europa (het hoogste punt is de Fantesteinenpas op 1434 m) voert door een spectaculair en ruig landschap. Deze route werd vroeger vooral gebruikt om goederen als vis, zout, leer en ijzer te vervoeren. Behalve hoogste weg staan er nog meer records op naam van deze route. Zo is de Sognefjord met een lengte van 204 km de op één na langste fjord ter wereld en is de Jostedalsbreen de grootste gletsjer van Noorwegen en de Galdhøpiggen de hoogste berg van Noorwegen. Bovendien kwalificeerde de Engelse krant The Guardian in 2007 deze bergweg als een van de 10 beste fietsroutes ter wereld. Onderweg zijn er vijf uitkijkpunten waar natuur en architectuur naadloos in elkaar overgaan.

Rondane - 75 km
Kies een van je meest relaxte road trip albums uit op je iPod, trap je gaspedaal niet verder dan halverwege in, laat je arm nonchalant op de raamopening hangen, zet je zonnebril op en geniet van het geniale decor van bergen en valleien met het Rondane massief in de hoofdrol. De route loopt langs de grens van Rondane, wat het oudste nationale park (sinds 1962) van Noorwegen is. De weg start in Muen en eindigt 75 kilometer verder, inclusief een zijweg naar Sollia Kirke, in Folldall.

Valdresflye - 37 km
Deze route over het Valdresflye plateau biedt een magisch uitzicht over de bergen en de hoogvlaktes van het Jotunheimen massief. Al direct vanaf het startpunt in Garli heb je het gevoel, ondanks de betrekkelijk korte afstand, aan een eindeloos mooie reis te beginnen. Het hoogste punt bereik je op 1389 meter. Smaakt deze nationale held naar meer, de route is verbonden met de E16 die je via Filefjell naar Lærdal en de fjorden brengt.


Heidal rafting

Het wilde water
Dankzij de vele bergen en gletsjers van Fjell Noorwegen scheurt er door de regio ook een flinke stroom smeltwater die niet alleen machtig is om te zien, maar ook geweldig is voor diverse wateractiviteiten in en om het water. Wildwaterraften op de rivier de Sjoa staat voor veel mensen op 1 in de hitlijst. Zo kun je bijvoorbeeld een dagtocht maken vanuit het Heidal. Het eerste stuk is de rivier nog rustig, zodat je kunt genieten van de mooie uitzichten over het dal, maar verderop slingeren spectaculaire stroomversnellingen je door diepe kloven. Liever iets rustiger? Kies dan voor een rafttocht op de rustigere Ottaelva of Gudbrandsdalslågen rivieren. Wie liever in zijn eentje de rivier bedwingt, kan een kajak huren. De plaatsen Lom en Skjåk zijn goede startpunten voor een tocht per kajak. De echte adrenalinejunkies gaan eigenhandig met een riverboard de rivier af. Stevig ingepakt in wetsuit, zwemvest en gewapend met een helm en flippers, laat je je met je bovenlichaam hangend op een klein vlot door de stroomversnellingen trekken.

Lees hier meer over Fjell Noorwegen en andere gebieden in Noorwegen: visitnorway.nl
Volg Salt op Twitter, Pinterest en Facebook
Wait for it...