Fjell Noorwegen | Noord-Europa op het hoogste niveau

Deel 4: Greatest Hits of Fjell Noorwegen: Lillehammer

De bekendste ‘celebrity’ van Fjell Noorwegen (www.fjellnorway.com/tour) is Lillehammer, de stad die zijn roem vergaarde met de Olympische winterspelen (1994), maar ook door jaarlijks de wereldschaatstop naar zich toe te halen. Voor wie deze zomer door Fjell Noorwegen reist, is het overslaan van deze oer-Scandinavische stad aan de oevers van het Mjøsa meer een gemiste kans op een belangrijke ontmoeting met de Noorse cultuur.

In Fjell Noorwegen vind je de meeste nationale parken, de hoogste bergtoppen en het grootste routenetwerk van Noorwegen. Cupido heeft hier dus vrij spel op iedereen met een actief en avontuurlijk hart. Je wordt gegarandeerd getroffen, of je nu wilt wandelen, fietsen, mountainbiken, raften of wat voor activiteit dan ook. Aangezien de mogelijkheden legio zijn, brengt Salt ‘The Greatest Hits’ in vier stappen onder de aandacht. Dit is deel 4 en tevens laatste deel, en staat in het teken van Lillehammer.


Lillehammer, Jørgen Skaug

Zo groots als zijn naam, is zo klein en gemoedelijk is het oude stadscentrum van Lillehammer waar tal van negentiende-eeuwse houten huizen beslag zullen leggen op de geheugenkaart van je camera. Neem dus een reservekaart mee, evenals een creditcard of bankpas. Geen idee hoeveel euro’s er in één ‘Gig’ gaan, maar zorg voor spendeerruimte, want Storgata, dé winkelstraat van de stad, of Fabrikken – het centrum waar zo’n 40 kleine, creatieve bedrijfjes zitten die Noorse kunst en handwerkartikelen maken – liggen verleidelijk op de loer.

Ben je niet zo’n shopaholic probeer je dan maar eens staande te houden bij het passeren van een van de vele restaurantjes met rendiervlees op het menu. Verschillende aanbieders maken deel uit van het Noorse Footprint’ initiatief dat authentieke ingrediënten en receptuur garan-deert. Bryggerikjelleren (probeer het maar niet uit te spreken) staat in de top van populaire restaurants in Lillehammer, en niet in de laatste plaats vanwege de locatie in de oude bierbrouwerij van de stad.

Cultuursnuivers
Cultuursnuivers kunnen volop aan de bak in het Maihaugen, het grootste openluchtmuseum van Noord-Europa. In dit historische ‘dorp’ staan maar liefst 200 oude gebouwen waaronder de oude houten staafkerk van Garmo, die al in de dertiende eeuw werd gebouwd. Staafkerken in Noorwegen hebben een belangrijke historische waarde, omdat ze op een bijzondere manier – gebaseerd op de bouwwijze van de oude vikingschepen – geconstrueerd zijn. Verder zijn er op verschillende locaties in het museum acteurs aan het werk die je laten zien hoe het leven er in Noorwegen vroeger aan toeging.
Het Lillehammer Art Museum brengt cultuur van een heel andere orde, namelijk visuele kunst van 1800 tot nu. Je vindt er werk van bekende Noorse kunstenaars als Edvard Munch en Hans Gude, maar ook zijn er regelmatig exposities van internationale kunstenaars. Het bijzondere gebouw waarin het museum huist werd door de dezelfde architecten ontworpen als het rendierpaviljoen aan de rand van het Dovrefjell nationaal park.

Olympische souvenir
Voor een goed uitzicht over de stad beklim je een van de vele souvenirs van Lillehammer’s olympische avontuur: de skischans. Net buiten het centrum en nog steeds een van de grote trekpleisters van de stad. Beklim de 954 treden naar de top of pak de stoeltjeslift omhoog. Wil je een real life olympische ervaring zonder gevaar te lopen je benen te breken? Dan kun je aan de voet van de schans in de simulator stappen. Je voelt precies hoe het is om in een bobslee naar beneden te jakkeren en hoe hard de olympische downhill nu echt gaat.

Voor wie nog tijd over heeft én bovendien met bonkend hart naar voor oude scheepjes kijkt, is een tocht met de Skibladner, dé trots van Fjell Noorwegen, absoluut een ‘moetje’. Deze raderstoomboot werd al in 1856 gebouwd en is daarmee de oudste ter wereld in zijn soort. De boot vaart net als vroeger van Eidsvoll naar Hamar, Gjøvik en Lillehammer over het meer Mjøsa.


F.M.Duedahl

Gooi eens een hengeltje uit
Wie van vissen houdt of het wel eens een keertje wil proberen, gooit zijn hengeltje uit in een van de vele rivieren en bergmeren, van Fjell Noorwegen maar ook het grote meer Mjøsa is populair. De bekendste plaatsen zijn Gjøvik, Land en Toten en het spel speel je met snoek, baars, forel en brasem. Visvergunningen zijn te koop bij de lokale winkels.

Lees hier meer over Fjell Noorwegen en andere gebieden in Noorwegen.

Wait for it...