Verhoogd lawinegevaar in de Alpen

Sta je te trappelen om deze winter de poeder in te duiken? Check dan eerst www.lawinedienst.nl en www.avalanches.org. Volgens de NKBV is de kans op lawinegevaar met name in de Alpen vrij groot.


fotocredit: © Red Bull Content Pool

Verhoogd lawinegevaar
De Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging waarschuwt off-piste wintersporters voor verhoogd lawinegevaar. De onderste lagen van het sneeuwdek zijn op dit moment in grote delen van de Alpen erg instabiel. Daarbij verschilt de opbouw van het sneeuwdek sterk van plek tot plek.

Skiërs, snowboarders en snowshoers wordt aangeraden om op de pistes te blijven of alleen onder begeleiding van een erkende berggids off-piste te gaan. Ook ervaren poedersnuivers moeten extra op hun hoede zijn tot de sneeuwcondities beter zijn. Deze situatie kan nog geruime tijd aanhouden en misschien tot het einde van het seizoen duren.

Off-piste 'snowhow'
De NKBV ziet een groei in het aantal Nederlanders dat off-piste gaat. Daarom besteed de vereniging steeds meer aandacht aan het geven van voorlichting over off-piste activiteiten en lawines. De NKBV organiseert cursussen en reizen voor off-piste winterbergsporters en geeft workshops in lawinekunde. Daarnaast biedt zij haar leden een reisverzekering die off-piste activiteiten dekt.

Wait for it...