Alles kan in Rotterdam

Lonely Planet, CNN, Rough Guides; ze struikelden dit jaar over elkaar om Rotterdam de hemel in te prijzen. En terecht. Geen stad in Nederland waar zo lustig buiten de lijntjes wordt gekleurd.


STATION KAPSALON Na o.a. de ‘wipkip’ (Erasmusbrug), ‘buisbaby’ (centrale bieb) en ‘poederdoos’ (het WTC) heeft Rotterdam er met ‘station kapsalon’ (het vernieuwde Centraal Station) een zoveelste bijnaam bij. Mooi gebouw? Smaken verschillen. Maar wat een verademing om na tien jaar verbouwing eindelijk weer te worden verwelkomt zonder het gejank van elektrische zagen.
DIY ‘Bijnamenburgemeester’ Herco Kruik organiseert een paar keer per jaar de Rotterdamse Bijnamen Wandel- en Tramtour (check scheurmailrotterdam.nl).


RIF 010 Kijk maar eens goed naar die saaie Rotte aan de Steigergracht. Want over twee jaar moeten watersporters hier los kunnen op een schone, opgewekte surfgolf. Het is een idee dat alleen in Neerlands meest creatieve stad had kunnen ontspruiten. Waarvan akte. RIF010 won deze zomer glansrijk het Stadsinitiatief. En daarmee 3 miljoen euro om de droom te verwezenlijken.
DIY rif010.nl


NIEUWE MARKTHAL Deze veelbesproken versmarkt wil het culinaire walhalla van Nederland worden. Aan het decor zal het niet liggen. Kunstenaar Arno Coenen heeft tegen het gewelfde plafond op 4.500 panelen (denk: 640 keer de Nachtwacht) een fenomenale collage geschilderd vol monsterlijk grote lieveheersbeestjes en avocado’s zo groot als vrachtwagens. DIY markthalrotterdam.nl


TROPICANA In de omkleedruimtes groeien de paddenstoelen van Rotterzwam. Voorbij de douches regeren de lelijke peentjes van Kromkommer. En ín de wildwaterbaan ronkt nu de koffiebrander van Aloha Bar. Het afgedankte zwemparadijs aan de Maasboulevard verandert stap voor stap in een übercoole stadskas.
DIY rotterzwam.nl, kromkommer.com, facebook.com/PicknickAlohaBar


TWIST & SHOUT Als de wielerkaravaan van de Tour de France volgend jaar voor de tweede keer in vijf jaar over de mooiste brug van Nederland zoeft, is ‘de wokkel’ een goede plek om neer te strijken. Pas wel op: dit verdraaid mooie kunstwerk bij het Willemsplein wil als skateramp niet alleen cultuursnuivers behagen.


DOBBEREND BOS Even een boompje opzetten? Geen probleem in Rotterdam. Maar dan wel in een oude scheepsboei en drijvend in de Nieuwe Maas. De eenzame iep in het water bij de RDM Campus is nog een prototype, maar volgend jaar moet je hier door de drijvende bomen de boulevard niet meer kunnen zien.
DIY dobberendbos.nl


COPY GARDEN Elke slaapkamer fleurt op van een fotobehangetje. Dus waarom ook de saaiste pleintjes niet behangen met één reusachtig kiekje uit een tropische mangrove of botanische tuin? In de Gaffelstraat, Speykstraat en Watergeusstraat – and counting – waan je jezelf al in groenere sferen.
DIY Meer natuur? Download op rotterdam.nl/tekst:fietsroutes de fietskaart ‘Groen Rotterdam’.


HOTTUG Is het een hot tub? Een tug boat? Nope, het is een drijvende badkuip met duurzaam houtkacheltje, elektrisch motortje en kantelbare schoorsteen. Vanaf zijn vaste stekkie in de Leuvenhaven dobber je zelf op de koudste herfstdagen heerlijk warm het Rotterdamse centrum door. Logisch dat ook steden als Londen en Kopenhagen inmiddels vallen voor het briljante concept.
DIY hottug.nl


LUCHTSINGEL Wat the Highline voor New York is, moet de ‘luchtbrug’ zijn voor Manhattan aan de Maas. Tussenstops op de 390 meter lange, net afgetimmerde wandelbrug zijn o.a. de bijbehorende DakAkker (denk: moestuintjes en honingbijen) en het gepimpte Park Pompenburg.
DIY Houd luchtsingel.org in de gaten voor pop-up restaurants, picknicks en debatten op de brug.


BENTHEMPLEIN Een vrolijk plein, middenin de stad, dat tijdens natte herfstdagen moeiteloos 1,7 miljoen liter regenwater opvangt en er zo voor zorgt dat de rest van de stad zijn voeten droog houdt. Over heel de wereld juichen architecten, stadsplanners en Erwin Krollen om het Rotterdamse ‘waterplein’.
DIY rotterdam.nl/benthemplein


POSSE Een bikeshop, biologisch restaurant, galerie, ‘artlab’, concertpodium en espressobar. Aan de Veerlaan gooien ze het bij Posse gerust allemaal onder één dak. Logisch dat dit dus ook de thuisbasis is van de Rotterdamse Tweed Ride en sinds kort (trek die spijkerpakken maar uit de kast) Denim Ride.
DIY posse.nl, tweedriderotterdam.com

Wait for it...