Weekendtip: Nationaal Park Lauwersmeer

De eerste herfststorm is inmiddels met de noordenwind vertrokken. Hoogste tijd om jezelf dit najaarsweekend eens onder te dompelen. Bijvoorbeeld in het Lauwersmeer, een plek waar je bijna verdrinkt in een zee van ruimte.


Nationaal Park Lauwersmeer, in de kruin van Groningen, is een plek waar niet alleen vogelspotters hun vingers bij aflikken, maar eigenlijk iedereen die van weidse landschappen houdt. Wuivende rietpluimen. Galopperende paarden. Ondiep water met slikken. Eindeloze vergezichten. Venijnige windstoten. Zeearenden, lepelaars en slechtvalken die tijdens het wandelen of fietsen zomaar een stukje met je meesjezen. Kortom, een decor die zelfs de grootste city slicker in een frisse lucht opsnuivende treehugger verandert.


Zo loodst de Kollumeroordroute (10 km) je behendig langs de mooiste plekken van deze Groningse wildernis.

Tip: boek een fotowandeling onder leiding van natuurfotograaf Meindert van Dijk.
Of pik aan de oever van het Lauwersmeer een van de fietsknooppunten op en cirkel als een slechtvalk om de plas heen (45 km).


Wist je overigens dat het Lauwersmeer de favoriete landingsbaan van veel West-Europese vogels is? Zo niet, ga dan zondag 2 november naar het Activiteitencentrum Lauwersmeer. Hier houdt de boswachter iedere eerst zondag van de maand (om 13.30 uur) zijn vogelpraatje.
Wait for it...