Glow-in-the dark Van Gogh-fietspad geopend

Sinds gisteravond kun je tussen Eindhoven en Nuenen in een levensgroot Van Gogh schilderij fietsen (of skaten). Het glow-in-the dark Van Gogh-Roosegaarde fietspad bestaat uit honderdduizenden lichtgevende steentjes en is geïnspireerd op Van Gogh's wereldberoemde meesterwerk De Sterrennacht.


Het door Daan Roosegaarde ontworpen Van Gogh fietspad is uniek in de wereld. Het 600 meter lange stuk asfalt verbindt de plekken waar Vincent van Gogh van 1883 tot 1885 heeft geleefd en geschilderd. Vijf bijzonderheden van deze langgerekte Starry Night.

1. Het in het donker oplichtende fietspad maakt onderdeel uit van de 335 kilometer lange Van Gogh fietsroute die de erfgoedlocaties van Vincent van Gogh in Brabant, zijn thuisland, verbindt. 600 meter hiervan is bestrooid met duizenden glinsterende steentjes die overdag zonlicht opslurpen en ‘s avonds licht geven.

2. Fietsen over het Van Gogh pad is eindeloos genieten van Vincent's De Sterrennacht uit 1889. Het in het asfalt verstopte patroon volgt zijn nachttafereel met gele sterren boven een kleine stad met heuvels. Het schilderij is te bewonderen in het MoMa in New York.


3. Het licht van de fonkelende sterren is afgestemd op de omgeving; straatverlichting is overbodig en de leefomgeving van de dieren wordt niet verstoord.

4. Het is het eerste Van Gogh schilderij dat je aan mag raken. "Ik wilde iets pakken wat mensen kennen, en daar een draai aan geven. Updating van Gogh", aldus Roosegaarde. "Een plek creëren die mensen als bijzonder ervaren, techniek gekoppeld aan beleving."

5. De opening van 's werelds eerste glow-in-the-dark fietspad vormt tevens de aftrap voor het internationale themajaar Van gogh 2015, naar aanleiding van zijn 125-ste sterfdag.
Meer Salt? Abonneer je voor slechts € 22,50 per jaar op Salt magazine en ontvang zes keer per jaar 100 pagina's inspiratie op je deurmat.

Wait for it...