Buurtbehang in Miami

De ‘Wynwood Walls’ in Miami is een buurtproject met een ‘wow’-factor. Zes oude warenhuizen, parkeerplaatsen en talloze vervallen muren werden door ruim twintig kunstenaars uit alle uithoeken van de wereld voorzien van een 'likje verf'.Een paar jaar geleden was Wynwood in Miami (Florida) nog een ‘no go area’. Bendes hangjongeren, brede verlaten straten en verloederde pakuizen maakten dat je hier je leven niet zeker was.

Dit veranderde allemaal toen projectontwikkelaar Tony Goldman in 2009 zich met de verpauperde buurt ging bemoeien. De Amerikaan kocht een twintigtal oude panden op met de bedoeling om dit deel van Miami in een artistiek bolwerk om te toveren. Behalve dat hij er voor zorgde dat de oude gebouwen een nieuwe bestemming als winkel, restaurant of galerie kregen, wilde hij vooral iets speciaals doen met zes grauwe pakhuizen en de bijbehorende parkeerplaats. Hij nodigde de beste staatkunstenaars uit de hele wereld uit om zich op een canvas in de vorm van een elektriciteitsgebouwtje, een fabrieksmuur of oude loodsdeur uit te leven.

Het kleurrijke resultaat, ‘The Wynwood Walls’, overtrof de stoutste verwachtingen. Creatievelingen uit onder andere Brazilië, Mexico, België en Japan legde hun hand en spuitbus aan het uit de klauwen gelopen buurtproject. Het openbare straatkunstwerk trekt inmiddels tienduizenden bezoekers en is het voorbeeld van hoe je met een beetje visie een oude wijk weer uit het slop kunt trekken.Wait for it...