#VintageFriday: Wereldfietser in de jaren '30

Terwijl Nederland in de jaren ’30 onder een diepe economische crisis zuchtte, een trip naar Amsterdam gelijk stond aan een wereldreis en het woord globetrotter nog moest worden uitgevonden, fietste de werkeloze Gerard Monnink (1907-2001) doodleuk richting het exotische Palestina.


De pas afgestudeerde Twentenaar kwam namelijk nergens als leraar aan de bak en verveelde zich helemaal kapot. Om toch wat te doen te hebben, maakte hij lange fietstochten in de omgeving van Oldenzaal. Dit smaakte naar meer en Monnink besloot om de wijde wereld in te trekken. Hij kreeg zijn streekgenoot (en fotograaf) Ton Damhuis zo gek om met hem mee te gaan. En zo kwam het dat beide Twentenaren op zaterdag 22 augustus 1936 met hun bepakte en bezakte fietsen - loodzware stalen rossen zonder versnellingen - naar de onbekende Oriënt vertrokken.

Omzwervingen
Na maanden van omzwervingen kwamen ze via de Balkan en Turkije heelhuids in Palestina aan. Onderweg sliepen ze bij zigeuners en bedoeïenen, werden ze aangevallen door wilde honden, kwamen ze per ongeluk in een harem terecht en ontmoetten ze zelfs de Egyptische koning. Dit laatste kwam omdat Monnink in Palestina verliefd werd op de gouvernante van de koning, de Sloveense Sefania. Uiteindelijk kwamen ze na bijna een jaar onderweg te zijn geweest weer thuis in Oldenzaal. Damhuis hing zijn tweewieler gelijk aan de wilgen, Monnink daarentegen kon de mooie Sefania niet uit zijn hoofd zetten en sprong niet veel later weer vrolijk op zijn fiets, dit keer voor een solotocht naar Egypte. Uiteindelijk zou hij met zijn geliefde trouwen en een deel van zijn leven in Andalusië wonen.

Fietspioniers
Doordat Monnink en Damhuis onderweg reis- en fotoreportages maakten werden ze bij thuiskomst als helden onthaald en hingen de mensen aan hun lippen. Monnink zou later de boeken Met fiets en tent naar de Oriënt, Gastvriend van vrije volken en Wereldreiziger in de jaren dertig over zijn fietsavonturen schrijven. Hiermee was hij niet alleen de eerste Nederlandse wereldfietser, maar eigenlijk ook de eerste fietsreisboekenschrijver.

Bekijk hieronder een optreden van de krasse - destijds 93-jarige Monnink - in het tv-programma Kopspijkers uit 2000.

Wait for it...