Innovatie: nieuw biorubber kan de wetsuitmarkt veranderen

Wetsuits worden gemaakt van het super vervuilende neopreen maar de komst van Yulex, een innovatie van Patagonia, kan de wijze waarop we pakken maken drastisch veranderen. Gister wijdde de toonaangevende New York Times een hele pagina aan de innovatie.Patagonia is er als eerste merk ter wereld in geslaagd om in samenwerking met Yulex Cooperation een wetsuit van plantaardige materialen te maken. In plaats van (olieslurpend) neopreen bestaat het nieuwe wetsuit voor 60 procent uit bio-rubber, afkomstig van het Guayule plantje.Volgens Jason McCaffrey, surf Director Patagonia, was het gebruik van het fossiele neopreen al jarenlang een doorn in het oog van het bedrijf. “Zes jaar geleden zijn we begonnen met het zoeken van een alternatief. Ons doel is om uiteindelijk een wetsuit te maken dat voor 100 procent uit dit unieke materiaal bestaat. Deze 60 procent is slechts een eerste stap. We willen de wereld laten zien dat het mogelijk is om schone producten te maken en hopen dan ook dat andere merken deze verandering omarmen en het gebruik van Guayule in hun productie opnemen. Met 12 miljoen hectaren aan Guayule planten wereldwijd is er voldoende om aan de vraag te kunnen voldoen. Hoe meer merken Guayule toepassen, des te beter de verkoopprijs wordt en, nog belangrijker, des te sneller we met zijn allen afscheid kunnen nemen van neopreen in de surfsport. En dat zou dé kroon op ons werk zijn”, benadrukt McCaffrey.

Meer info: www.patagonia.com

Check hier het filmpje dat de NY Times over Yulex publiceerde:


Wait for it...