Weekend Cabin: Rabothytta berghut

Een uniek ontwerp op een unieke locatie die alleen te voet of op ski’s bereikbaar is. Dat is Rabothytta, een hagelnieuw designpareltje in Noord-Noorwegen, vlakbij de Okstindan gletsjer. Het avontuur begint bij deze foto’s.


De Rabothytta – vernoemd naar de Franse glacioloog en geograaf Charles Rabot die de noordelijke berggebieden grondig verkend heeft – is ontworpen door het bekende Noorse architectenbureau Jarmund/Vigsnæs. Voor het vinden van inspiratie hoefden ze niet ver te gaan. Het omringende ruige gebergte bracht het ontwerp zo op de tekentafel. Grof uitstekende hoeken en schoorstenen bootsen de robuuste bergtoppen van de omgeving moeiteloos na. Grote ramen bieden een spectaculair uitzicht over de Okstindan gletsjer.


De Rabothytta ligt op 1200 meter hoogte en is gebouwd van lokaal materiaal dat bestand is tegen het strenge winterweer. Wie zich waagt aan een avontuurlijke tocht door het ongerepte natuurlandschap, kan rekenen op een welkom optrekje. De Rabothytta berghut is het hele jaar geopend.De hut is de nieuwste aanwinst van de Noorse wandelorganisatie Den Norske Turistforeningen (DNT), in het Engels ook wel de Norwegian Trekking Association genoemd. Er zijn inmiddels zo’n 500 berghutten over het hele land aangesloten bij DNT. Er bestaan drie types DNT-hutten: ‘serviced’, ‘selfserviced’ en ‘unserviced’. Eerstgenoemde is van alle gemakken voorzien, inclusief restaurant. In het tweede type maak je je eigen eten, maar zijn wel voorraden aanwezig. Gasten van het derde (en meest avontuurlijke) type hut verzorgen volledig zelf hun eten, door voldoende mee te nemen of gebruik te maken van de omringende natuur en bijvoorbeeld te gaan vissen. De Rabothytta is een ‘unserviced’ hut. Prijzen variëren van ongeveer € 25,- per nacht in ‘selfserviced’ en ‘unserviced’ hutten tot ongeveer € 35,- per nacht in ‘serviced’ hutten.

Foto's: Jan Inge Larsen / Svein Arne Brygfjeld / Kasper Rehnman

Wait for it...