Surfers rijden huizenhoge golven in Portugal

De afgelopen dagen werden deelnemers aan de WSL Big Wave Awards in het noorden van Portugal getrakteerd op huizenhoge golven. Maar hoe meet je de hoogte van zo'n watermuur eigenlijk?

De WSL Big Wave Awards is een internationale surfwedstrijd die de beste surfers van de wereld uitdaagt om de allerhoogste golven te rijden. Een spot waar regelmatig schuimkoppende monsters komen binnenrollen is het Portugese Nazaré. Op de foto, genomen door Romuald Pliquet, zie je hoe de Sebastian Steudtner een beest van zo'n metertje of 15 bedwingt. Of Steudtners rit voldoende is om met de Big Wave Award aan de haal te gaan is nog maar de vraag. Vorig jaar won Garrett McNamara immers met een golf van 24 meter hoog.


Maar hoe wordt zo'n monstergolf gemeten? Het antwoord is simpel: de juryleden van de WSL Big Wave Awards hebben het laatste woord. De jury, die bestaat uit ervaren surfers, oceanografen en journalisten, heeft de taak om aan de hand van het aangeleverde video- en fotomateriaal de ‘exacte’ golfhoogte te meten. Hierbij baseren ze zich vooral op de lengte van de surfer. Als bijvoorbeeld een 1.85 meter lange surfer zestien keer in de golf past, dan zou de desbetreffende golf ongeveer 30 meter hoog moeten zijn. Ongeveer, want als een surfer gebogen op zijn board staat of als het dal van de voortrazende golf niet helemaal zichtbaar is, dan neemt natte vingerwerk het alsnog over van 'exacte wetenschap'.

Houd Facebook van WSL Big Wave Awards pagina in de gaten voor de laatste golf updates.

Wait for it...