Obertauern: Oostenrijks sneeuwparadijs

In het Oostenrijkse Obertauern hebben ze het woord ‘sneeuwzekerheid’ uitgevonden. Van eind november tot en met mei ligt hier een pak sneeuw dat andere skigebieden groen van jaloezie laat zien. Om dit te vieren organiseert Obertauern op 7 december de Krampus Party: een heidens leuk feestje waarbij Krampus, de duivelse knecht van Sinterklaas, de straten van het bergdorp onveilig maakt. Uiteraard ben je van harte welkom.


Sneeuwparadijs
Obertauern, dat op zo’n 90 kilometer van Salzburg ligt, wordt ook wel ‘de sneeuwschotel’ van Oostenrijk genoemd. De jaarlijkse sneeuwoverdosis heeft ervoor gezorgd dat Obertauern al een paar keer met de prijs van ‘het beste skigebied van Oostenrijk’ aan de haal is gegaan. En niet zonder reden. Het gebied gooit eind november haar deuren wagenwijd open zodat je al vroeg in het seizoen kunt genieten van de pistes die als een wit spinnenweb rond het bergdorp cirkelen.

Laat je niet in de luren leggen door de ruim honderd piste kilometers; de strakgetrokken sneeuwbanen zijn van zo’n hoogstaande kwaliteit dat ze zich moeiteloos met de besten van de wereld kunnen meten. Zin in airtime? Durfals kunnen hun lol op in het funpark. Over eindeloze wachtrijen hoef je je ook geen zorgen te maken. Door in een van de 26 liften te springen vlieg je met de snelheid van een steenarend razendsnel naar alle uithoeken van dit sneeuwparadijs. Ook niet-pistebeesten komen hier aan hun trekken. Met 26 kilometer geprepareerde loipes staan ook langlaufers in dit winterwonderland te trappelen van plezier.Duivels leuk feestje
Zin gekregen om een fikse hap uit de Oostenrijkse sneeuwschotel te nemen? Zak dan begin december af naar Obertauern en vier tijdens de jaarlijkse Krampus Party het begin van het wintersportseizoen. Nog nooit van Krampus gehoord? Krampus is een oeroude alpentraditie waarbij een stoet beestachtige duivels na het vallen van de avond met veel lawaai op zoek gaat naar stoute kinderen en volwassen.

Veel van de houten maskers die tijdens de optocht worden gedragen (uitsluitend door mannen) zijn vrij oud en voorzien van indrukwekkende hoorns. De rest van de outfit bestaat vaak uit de huid van een zwart schaap, een rondzwaaiende takkenbos, rammelende kettingen en roestige bellen. Ooit moest Krampus met zijn afschrikwekkende uiterlijk namelijk kwade wintergeesten op de vlucht jagen. Tegenwoordig is Krampus de duivelse metgezel van Sankt Nikolaus.

Dus trek de stoute sneeuwschoenen aan en trap samen met Krampus op 7 december het begin van de Oostenrijkse winter af.

Wait for it...