Een herinnering aan Marc Cornelissen en Philip de Roo

Op 6 april vertrokken de Nederlandse poolonderzoekers Marc Cornelissen en Philip de Roo vanuit Resolute Bay in Canada voor hun Last Ice Survey: een expeditie om het gebied wat het Laatste IJsgebied wordt genoemd te onderzoeken. Tot 29 april verliep de expeditie voorspoedig totdat het basiskamp op 29 april om 8.55 uur (NL tijd) een bericht ontving voor een ‘urgent pickup’. Het lichaam van Marc Cornelissen is inmiddels geïdentificeerd. Het lichaam van Philip de Roo is nog vermist.


Zowel Marc Cornelissen (46) als Philip de Roo (30) waren twee ervaren poolreiziger met een indrukwekkende staat van dienst. Marc is de oprichter van de organisatie Cold Facts, een organisatie die wetenschappelijk onderzoek in de poolgebieden ondersteunt. Onder meer door het meten van ijsdiktes en het nemen van sneeuw samples. Marc maakte in 1993 zijn eerste poolexpeditie in Noord-Canada. In 1997 en 2000 bereikte hij op eigen kracht de Geografische Noord- en Zuidpool, een prestatie die wereldwijd slechts door een handjevol mensen is geleverd.

Philip de Roo kreeg al in 2000 van z.k.h. Prins Willem Alexander de opdracht om namens het Wereld Natuur Fonds naar Antarctica te gaan voor klimaatonderzoek. Sindsdien ging hij regelmatig terug naar het Noordpoolgebied voor expeditieprojecten of om wetenschappelijke veldmissies te ondersteunen. Zo maakte De Roo in 2008 een doorsteek van de Groenlandse ijskap van 2500 kilometer in 32 dagen tijd volledig klimaatneutraal. Dat deed hij met behulp van zonnecellen om apparatuur op te laden, windenergie om zich voort te bewegen en biobrandstoffen om op te koken.

Beide mannen hadden een grote liefde voor de poolgebieden en een sterke betrokkenheid bij duurzaamheidsvraagstukken waaronder de snel opwarmende aarde. Het is uitermate verdrietig en moeilijk te geloven dat het de klimaatverandering is die hen nu zeer waarschijnlijk fataal is geworden.

Vanaf het ontstaan van Salt magazine in 2006 deelden zowel Marc Cornelissen als Philip de Roo hun verhalen en liefde voor de natuur met de redactie. Regelmatig ontvingen we weer een mailtje of een telefoontje van wat er komen ging met het verzoek om dit met onze lezers te delen. En waar we ze op de wereld ook tegenkwamen, ze waren er nooit zomaar. Ze waren altijd op hun missie. Hun bevlogenheid inspireerde niet alleen, maar wist mensen ook te ontroeren. Hart voor ‘de zaak’ betekende bij hun alles in het werk stellen om de wereld te redden.

Het nieuws dat beide mannen zijn omgekomen is bij ons dan ook hard aangekomen. We troosten ons met de gedachten dat Marc en Philip deden waar ze van hielden en dat hun werk en inspiratie nog lang zullen nagalmen.

Onze gedachten gaan in deze moeilijke tijd uit naar familie en vrienden van Marc en Philip. Onze hoop is dat de lichamen nog geborgen kunnen worden en een waardig afscheid mogelijk is. We wensen iedereen veel sterkte met dit enorme verlies.

Salt Team: Natasha Bloemhard, Ard Krikke, Laura Luykenaar, Jolanda Dortmans, Chris Pollen, Matthijs Meeuwsen

Je kunt je condoleances achterlaten op www.philipandmarc.com.Foto’s: Cold Facts

Wait for it...