Winkels waar je echt wat aan hebt

Een fraaie fietsenwinkel in een oude tandpastafabriek. Een outdoor shop met een waanzinnige collectie. Een spetterende funsportzaak die SUP-tochten organiseert. Dit zijn winkels, aangewezen door Salt lezers, waar je écht wat aan hebt en waarvoor je omrijdt.


Downtown, Den Bosch
Longboards, skateboards, snowboards, BMX-fietsen, kleding; Downtown is een erg leuke winkel en een begrip in Den Bosch. Naast mooie spullen verkopen doen ze echter nog veel meer. Zo organiseren ze snowboardtrips naar Scandinavië en maken ze op zomerse avonden regelmatig SUP-tochten door de Brabantse stadsgrachten. downtown.nlWest, Breda
Degelijk, authentiek en ‘hand picked’ door eigenaar Christaan, dat is West. Naast de unieke hippe outdoor en lifestyle collectie, kun je hier ook terecht om aan je barbecue skills te werken of je baard bij te laten scheren. Op het raam prijkt: ‘Goederen voor de man’, maar iedereen is welkom voor een praatje, een kop goede koffie of een Bredaas biertje, als het tijdstip het toelaat. westgoods.coHart Beach, Den Haag
In Hart Beach vind je echt alles op het gebied van surfen. Van de meest exclusieve boards voor pro’s tot planken voor beginners. Dankzij de coole collectie (surf)kleding kun je hier ook als niet-surfer prima shoppen. Verder is het een super relaxte plek om elkaar het hele jaar door te ontmoeten. Want: de koffie staat klaar en ze draaien altijd goede surffilms. hartbeach.nlIndistrieel, Middelburg
Indistrieel is een prachtige vintage woonwinkel op de Dam in Middelburg. Binnenin tref je een unieke combinatie van industriële en Indiase producten aan. Denk aan oude fabriekslampen, gerecyclede tassen, houten peddels. Het sfeervolle pand (uit 1575) is overigens absurd mooi. Niet voor niets wordt het ook wel het ‘Paleis op de Dam’ genoemd. facebook.com/ indistrieelMechanieker, Amersfoort
Alles in deze winkel – gevestigd in een oude tandpastafabriek – ademt vakmanschap uit; de gepassioneerde monteurs, de tweewielers die de muur sieren en de blinkende koffiemachine (een La Pavoni). In plaats van een willekeurige racefiets of mountainbike aan je te slijten, doen de mekaniekers hun stinkende best om een passende fiets voor je te zoeken. Ook uniek: de mannen voelen zich niet te goed om bijvoorbeeld een 40 jaar oude Motobecane racefiets onder handen te nemen. mechanieker.nlBoekhandel Dominicanen, Maastricht
Op de plek waar ooit godvrezende Limburgers hun weesgegroetjes prevelden, reiken nu boekenkasten als kerkzuilen tot aan de hemel. In de tot boekentempel omgetoverde kerk (14e eeuw) ben je verzekerd van heidens leesgenot. Net onder het hemeldak bevindt zich overigens een grote collectie tweedehands leesvoer. Achterin het koor kun je bij Coffeelovers terecht voor een goddelijk bakkie koffie. boekhandeldominicanen.nl


Wait for it...