Tochten voor hemelbestormers

Speciaal voor hemelbestormers hebben we drie 'stairways to heaven' op een rijtje gezet waarbij je jezelf met een beetje fantasie in de wolken waant.ZWERVEN OVER BERGEN
Hemel Holterberg, met 50 meter boven NAP een van de hoogste ‘prachtpieken’ van nationaal park de Sallandse Heuvelrug.
Naar adem snakken Volgens de lokale legende is dit Overijsselse hobbellandschap ooit ontstaan door een gaatje in de zandzak van een reus die op weg was naar het westen om de oude Zuiderzee te dempen. De weidse zandverstuivingen van het landschap maken het fabeltje bijna plausibel. In het late voorjaar rolt de Holterberg dan ook de paarse loper uit als de plantenknoppen van de dopheide. Het beste uitzicht over dit mooie Nederlandse heuvel- en heidelandschap heb je vanaf de toppen waar de NS Wandelroute ‘Holterberg’ je over heen voert.
Hemelpoort Bekijk en download de 14 kilometer die de NS heeft getrokken tussen de stations van Nijverdal en Holten heeft getrokken op www.eropuit.nl


MERGELHEUVELLAND TWEEDAAGSE
Hemel De Gulpenerberg (157m) en de Kruisberg Mescherberg (104m) zijn een paar van de venijnige reuzen die in Zuid-Limburg stoïcijns de wacht houden.
Naar adem snakken In de Limbiurgse heuvels wemelt het van de steile stoemproutes die zelfs de meest afgetrainde berggeit doen mekkeren van angst. Een absolute angstgegner is de Mergelheuvelland Tweedaagse; een van de mooiste en zwaarste mountainbike (35/50/70 km)- en racefietstochten (90/120/160 km) van ons land. De tocht dankt deze reputatie vooral aan de geselende klimmetjes. Op 19 en 20 september kun je als hemelbestormer de hellepoort binnenrijden.
Hemelpoort Inschrijven voor de toertocht kan via www.mh2d.nl. Wees er snel bij, want zowel de race - als de MTB-variant kent een maximum aantal deelnemers.


KONING VAN DE HEUVELRUG
Hemel De Amerongse Berg, een flinke puist op de Utrechtse Heuvelrug met een top op 69 meter hoogte. Het steilste stuk staat garant voor 300 meter lang kuitenbijten.
Naar adem snakken Deze geweldenaar staat ook wel te boek als ‘de Koning van de Heuvelrug’. Nergens in Nederland liggen stuwdam en rivierdal zo dicht bij elkaar en het waanzinnig gevarieerde bosgebied leent zich dan ook goed voor een puik potje klimmen. Staatsbosbeheer heeft over de steile hellingen zowel een wandel- als een mountainbikeroutes uitgestippeld die je naar adem doen snakken.
Hemelpoort De gemarkeerde biketrail (check www.mtbroutes.nl) start op de parkeerplaats aan de Bergweg (het hoogste punt tussen Amerongen en Overberg) en slingert ruim 17 kilometer over mooie paadjes door het bos. Als wandelaar begint je uitgezette klimtocht van 7 op www.staatsbosbeheer.nl.

Wait for it...