Extreme sporter Dean Potter sterft in het harnas

De Amerikaanse extreme sporter Dean Potter (43) is dit weekend bij een basejump-ongeluk in Yosemite National Park in Californië om het leven gekomen. Een medespringer, Graham Hunt (29), kon de sprong ook niet navertellen.


fotocredit: deanspotter.com

Gekleed in een wingsuit sprong het tweetal zaterdag van een rots op 2300 meter hoogte. Een medeklimmer, die in het dal op de uitkijk stond, sloeg groot alarm toen het duo niet op de afgesproken landingsplek verscheen. Een dag later vonden park rangers de levenloze lichamen van beide basejumpers. Hun parachute was niet geopend.

Dean Potter was een van Amerika's bekendste extreme sporters en stond met name binnen de basejump-, slackline- en klimwereld bekend om zijn ongetemde geest en zijn liefde voor gedurfde avonturen. Zo was hij de eerste die verschillende klimroutes in Yosemite ongezekerd klom. Ook was hij een van de eersten die op duizelingwekkende hoogte over een tussen twee rotspieken gespannen slackline - een strakgespannen kabel, genaamd highline - liep. De laatste jaren van zijn leven deed Dean niets liever dan tegen een loodrechte rotswand klimmen en er vervolgens doodleuk - vaak met zijn hond Whisper - in een wingsuit vanaf te vliegen. Zijn record: een basevlucht van 6,5 kilometer (vanaf de Zwitserse Eiger), de langste ooit. Hij doopte de sport 'free-basing'. Tenslotte schuifelde hij regelmatig met alleen een parachute, dus zonder zekering, over highlines.

Rest in peace.

Moonwalk from Reel Water Productions on Vimeo.
WHEN DOGS FLY - Trailer from The SC Group of Companies on Vimeo.Wait for it...