Volvo Ocean Race Festival Den Haag

In de nacht van 18-19 juni arriveerden de zeven zeilbeulen die meedoen aan de Volvo Ocean Race in de haven van Scheveningen. Voordat ze aan hun laatste rak naar de finish in Gothenburg, Zweden, beginnen hebben ze in Scheveningen hun laatste pitstop. Zaterdag 20 juni vertrekken ze weer. Wie de indrukwekkende vloot en hun bemanning wil zien, komt kijken.De Volvo Ocean Race staat bekend als de langste en meest extreme zeilwedstrijd ter wereld waaraan alleen de allerbeste zeilers mee kunnen doen. Niet alleen je zeilvaardigheden worden tot op het bot toe getest, ook je mentale en emotionele weerbaarheid worden tijdens deze 9 maanden durende race aan alle kanten getart. In 9 etappes vochten de de 7 boten, die dit jaar voor het eerst allemaal hetzelfde ontwerp (Volvo Ocean 65) hebben, zich een weg over de 73.000 kilometerlange route. Na de start op 2 oktober 2014 in Alicante, zeilden de boten achtereenvolgens via Kaapstad, Abu Dhabi, Sanya, Auckland, Itajaí, Newport, Lissabon, Lorient naar Gothenburg. Den Haag is een laatste pitstop.

Nederlanders in de race.

Elk team telt 8 zeilers en een mediaman. Dat zijn 2 zeilers minder dan in voorgaande races. Onder de zeilers bevinden zich acht Nederlanders die verspreid over 3 teams deelnemen. Carolijn Brouwer is de enige Nederlandse vrouw die deelneemt.
Vanuit Nederland waren alle ogen gericht op het Nederlandse Team Brunel dat met Volvo Ocean Race expert, Bouwe Bekking en navigator Gerd-Jan Poortman voor hoge verwachtingen zorgde. Winnen kunnen ze niet meer maar de kans is groot dat Team Brunel op de 2e plaats gaat eindigen. De eindoverwinning is nu al opgeëist door de Abu Dhabi.
Ook Team Vestas Wind, dat op het laatste moment besloot om mee te doen, stond hoog bij de bookmakers genoteerd. Totdat het noodlot in de tweede etappe toesloeg en de boot midden in de nacht op een rif voer in de Indische Oceaan. Het kostte navigator Wouter Verbraak de kop. Hij kon zijn biezen pakken. Na een miljoenen slurpende restauratie is Team Vestas Wind weer terug in de race om – voor spek en bonen – de laatste twee etappes mee te varen.

Festival Den Haag
Als paarden die de stal ruiken liggen de oceaanreuzen dit weekend nog geduldig aan de steigers die speciaal voor de gelegenheid in de haven van Scheveningen zijn neergelegd. Daaromheen is een heel festivalterrein neergelegd waar je op diverse plekken informatie over deze slopende zeilrace kunt opsnuiven. In een van de tenten midden op het festivalterrein ligt zelfs een doormidden gezaagde raceboot waarop je een kijkje mag nemen.
Om 12.00 uur vertrekt de eerste boot, de Alvimedica, vanuit de haven van Scheveningen. Dit team mag als eerste vertrekken omdat ze ook als eerste in de haven arriveerde. Hierna volgt de rest met dezelfde tussentijden als bij aankomst. Je kunt dus de hele middag boten zien vertrekken. Team Brunel zal als 4e vertrekken met aan boord Floortje Dessing die als leg jumper meevaart. Zodra de boot de haven heeft verlaten zal Floortje van boord springen maar gelukkig zal de Reddingsbrigade ervoor zorgen dat ze weer veilig uit het water wordt gevist.

It's not over till it's over
Volg de vloot live tijdens hun laatste afstand via de officiële Race App: volvooceanrace.com/live. Gratis verkrijgbaar in de App Store en Google Play store.

Foto's van de spectaculaire aankomst afgelopen nacht in Scheveningen vind je op volvooceanrace.com

Bekijk hier de aankomst van de boten in Scheveningen:

Wait for it...