Salt Locals: Waar let je op bij de aankoop van een SUP?

Als de mensen achter Salt worden we bijna dagelijks overspoeld met vragen die we niet allemaal zelf kunnen beantwoorden. Ook verzuipen we soms in een stortvloed van super leuke tips. Om vraag en aanbod beter op elkaar aan te laten sluiten zijn we enige tijd geleden begonnen met Salt Locals op Facebook. Hiermee hopen we een plek te creëren waar jij eenvoudig toffe tips & tricks met anderen kunt delen. Nog geen lid? Meld je nu aan!


Zo vertelt Salt lezer Marnix van der Boom in de Salt Locals groep regelmatig over zijn stand up paddle board avonturen. Daarnaast is hij als verwoed peddelaar echt een vraagbaken voor zowel beginnende als gevorderde waterratten. We vroegen hem bijvoorbeeld waar je tijdens de aanschaf van je allereerste sup plank op moet letten.

WETEN WAT JE WILT “Hoe vaak ben je van plan te gaan suppen? Hoe lang wil je suppen? Waar ga je suppen? Wat voor vervoer heb je? Wat wil je uitgeven? Pas als je deze vragen voor jezelf hebt beantwoord, kun je gericht op zoek gaan naar een board dat bij jouw budget en vaarstijl past.”

SOORTEN BOARDS “Als beginner kom je automatisch bij een allround board uit. Of je moet aan zee wonen en veel surfervaring in de golven hebben, dan zou je meteen voor een wave sup kunnen gaan. Een alleskunner, van plastic of epoxy, moet in ieder geval een lengte van minimaal 11 feet (335 centimeter, red.) hebben. Als vuistregel kun je hanteren: Hoe langer, hoe sneller en hoe breder, hoe stabieler. Een raceboard, waarmee ze bijvoorbeeld de Elfstedentocht varen, is dus vooral lang en smal. Een wave sup is daarentegen weer kort en breed.”INFLATABLE “Een opblaasboard is eigenlijk ideaal voor zowel beginnende als redelijk ervaren suppers; licht, makkelijk te vervoeren, onverwoestbaar, vaak uitgerust met handig bagagenetje en na afloop weer makkelijk op te bergen. Het enige nadeel is dat een inflatable ietsje langzamer is dan een hard board.”

PEDDEL “Een goede peddel is minstens zo belangrijker als een board. Ga je alleen suppen als de mussen van het dak vallen, dan is een peddel van een paar tientjes prima. Ben je wat fanatieker, dan is de aanschaf van een carbon exemplaar aan te raden. Door het geringe gewicht en het kleine blad kun je met een carbon jongen veel meer op souplesse varen, waardoor je het uiteindelijk veel langer volhoudt.”LEASH “Gebruik altijd een leash. Als je bijvoorbeeld door een onverwachte windvlaag of golf van je plank kukelt, dan voorkomt een leash een vervelende zwempartij. Bovendien: in geval van kan het koord als handig sleeptouw fungeren.”

PRIJSKAARTJE “Zoals iedere sport kun je ook suppen zo duur maken als je wilt. Een beetje (epoxy)board plus peddel kost je al gauw zo’n 650 tot 1000 euro. Peddels heb je al vanaf 50 euro. Reken voor een carbon exemplaar op 200 euro. Natuurlijk kun je ook via internet een plastic sup setje uit China halen. Ik kan je echter verzekeren dat de kwaliteit en de vaareigenschappen van zo’n board een stuk minder zijn dan die van bekende merken, zoals als Naish, Fanatic of Boga.”

fotocredit: Marnix van der Boom

MEER WETEN? “In SUP in Nederland (132 pag.) vertellen Morene Dekker en Marije Den Breems je alle ins & outs van het huidige suppen. Zo leer je stap voor stap de juiste peddeltechniek en welke spiergroepen je aan het werk zet. Een compleet overzicht van alle tochten en evenementen vind je op supnl.org.


Wait for it...