Shoppen in de Plastic Soupermarket tijdens SAIL

Vandaag tot en met zondag strijkt SAIL - 's werelds mooiste zeilvloot - neer in Amsterdam. Minder mooi is dat deze monumentale schepen steeds vaker door een zee van plastic moeten varen om op de plaats van bestemming aan te komen. Om aandacht op deze afvalbrei te vestigen liet de Plastic Soup Foundation een supermarkt van afval uit het IJ bouwen.


Van woensdag 19 augustus tot en met zondag 23 augustus kun je tijdens SAIL (klik HIER voor de live stream) met een boodschappenmandje aan de arm op confronterende wijze zien wat er zoal in het IJ te halen valt. Letterlijk. De Plastic Soupermarket - gebouwd door kunstenaarsduo McCurdy en Hansky - ziet er op het eerste gezicht uit als een echte supermarkt.


Alle trucs worden namelijk ingezet om mensen tot kopen te verleiden: mooie verlichting, een duidelijke winkelroute, toonaangevende lay-out, verleidelijke aanbiedingen en jingles. Alle producten in de schappen zijn opnieuw gelabeld met voor de consument herkenbare merken zoals Bang Tidy of Eau so Transparant, gevonden tussen de basaltblokken langs het IJ. Het wiet assortiment? Dat heet nu High Tides.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Deze bijzondere kunstinstallatie vindt niet voor niets tijdens SAIL plaats. De Plastic Soup Foundation vindt het belangrijk om juist het publiek van SAIL er bewust van te maken wat er onder en rondom al die prachtige monumentale schepen plaats vindt. Water is een kostbaar goed. We zijn blij dat je inmiddels kunt zwemmen in de Amsterdamse grachten, maar als je ziet wat er in windhoeken, aan de wal en onder steigers blijft hangen, zwem je liever met je neus en mond dicht.”

Openingstijden ‘Plastic Soupermarket’:
Woensdag 19 augustus 16:00-21:00 uur (opening voor genodigden tot 19:00, daarna open voor publiek)
Donderdag 20 augustus t/m zondag 23 augustus, dagelijks geopend van 12:00-21:00 uur
Locatie: Tolhuistuin, Tuinzaal, IJ promenade 2, Amsterdam

Wait for it...