Hoogste berg Amerika weer omgedoopt tot Denali

President Obama heeft net besloten dat Mount McKinley, met 6.194meter de hoogste berg van Noord-Amerika, wordt omgedoopt tot Denali. Hiermee krijgt de bergreus zijn oude inheemse naam weer terug.Met de naamswijziging maakt Obama in een klap een eind aan een discussie die al tientallen jaren woedt. Denali is de oorspronkelijke naam voor de berg en betekent 'de hoge' in het Athabaskisch, de taal die door de indiaanse bevolkingsgroepen in de regio werd gebruikt. De heilige berg werd ooit vernoemd naar oud-president William McKinley. Ohio, de thuisbasis van de vroegere president, is uiteraard fel tegen de wijziging.

President Obama maakte de nieuwe naam bekend tijdens een driedaags bezoek aan Alaska dat in het teken staat van klimaatverandering. "Wat er in Alaska gebeurt, treft ons allemaal. Hoogste tijd om wakker te worden," aldus Obama. De president wordt de komende dagen overigens op sleeptouw genomen door survivalexpert Bear Grylls.


fotocredit: Discovery Channel

Wait for it...