Vulkaanuitbarsting zorgde voor uitvinding fiets

Precies tweehonderd jaar geleden barstte de Indonesische Tambora vulkaan met een daverende knal uit zijn jasje. Een van de gevolgen was dat wereldwijd oogsten mislukten en paarden massaal stierven. Het bracht een slimme Duitser op het idee om een houten paard, de voorloper van de fiets, uit te vinden.

De Indonesische vuurberg spuwde in 1815 een 43 kilometer hoge aswolk de lucht in. Het gevolg van deze gitzwarte rookzuil was dat het klimaat wereldwijd in de war werd geschopt. Een abrupte temperatuurdaling – 1816 zou de geschiedenisboeken ingaan als ‘Het Jaar Zonder Zomer’ – zorgde er voor dat met name Europa werd geteisterd door mislukte oogsten.

Een van de gevolgen was dat paarden, hét vervoersmiddel uit die tijd, verhongerden en massaal werden geslacht. Door een tekort aan edele viervoeters stokte de handel en brak er massaal hongersnood uit. Om de boel weer aan de praat te krijgen, bedacht baron Karl von Drais een vernuftige oplossing: een houten paard, ofwel loopfiets. Door twee wielen achter elkaar in een simpel frame (met stuur) te plaatsen ontwikkelde de Duitse slimmerik de voorloper van de moderne fiets.


Zijn Laufmachine werd een daverend succes. Eén probleem: door de slechte toestand van de wegen zochten loopfietsers vaak hun toevlucht tot (betegelde) stoepen, waar ze vervolgens bovenop wandelaars knalden. Het gevolg was dat steden als Londen, Milaan en New York draisines al snel in de ban deden. Deze fietsvrees, gecombineerd met een opkrabbelend klimaat, betekende uiteindelijk de doodsteek voor het houten paard. In The Year Without Summer (352 pag.) lees je alles over de verstrekkende gevolgen van deze vergeten vulkaanuitbarsting.

Bovenstaande artikel hebben we voor je uit de laatste uitgave van Salt magazine - uit de rubriek Wildgroei - geplukt. Nog geen Salt? Surf dan snel naar www.getsalt.com/abonneren en haal de 148 pagina dikke inspiratiebom in huis.

Wait for it...