Duitsers bouwen aan 100 km lange fietssnelweg

De kans dat je in het Duitse Ruhrgebied binnenkort op je fietsje auto's voorbij jakkert is vrij groot. Een nieuwe, 100 kilometer lange Radschnellweg moet tweewielers vlotjes langs ellenlange files laten zoeven.


"Wir fahr'n, fahr'n, fahr'n auf der Autobahn. Die Fahrbahn ist ein graues Band. Weisse Streifen, grüner Rand." Geen enkel nummer verwoordt het jakkeren over Duitse snelwegen beter dan het iconische Autobahn van het Duitse Kraftwerk. De fonkelnieuwe Radschnellweg in het Ruhrgebied moet hetzelfde zoevende gevoel gaan oproepen. De eerste 5 kakelverse kilometers zijn inmiddels aangelegd en open voor rappe trappers. De beoogde fietssnelweg, die grotendeels oude spoortrajecten volgt, moet uiteindelijk 100 kilometer lang worden en 10 steden (met in totaal 2 miljoen inwoners) met elkaar verbinden. De hoop is dat het strakgetrokken fietspad tijdens de stampvolle ochtend- en avondspits zoveel tijdswinst oplevert dat forensen de tweewieler boven de wagen verkiezen. Dit zou zo'n 50.000 auto’s op de weg schelen. De Duitse overheid beslist binnenkort of ze met een fikse subsidie over de brug komen zodat de resterende 95 kilometer zo snel mogelijk kan worden uitgerold.

Meer Salt? Word Salt Clublid en ontvang tevens 4 vuistdikke tijdschriften en 2 Salt specials per jaar. Bovendien profiteer je dan van talloze extra’s.

Wait for it...