Filmtip: Unbroken Ground

Outdoormerk Patagonia weet als geen ander hoe ze met korte en krachtige video’s een belangwekkend onderwerp aan de kaak moeten stellen. Unbroken Ground, afgelopen zomer uitgebracht, is de laatste in een lange reeks eyeopeners. Behoefte aan nog meer leuke oogopeners? Haal nu de laatste editie van Salt Magazine via getsalt.com/shop in huis en lees in onze herfsteditie alles over plant power.

Het pakkende Unbroken Ground laat zien hoe het huidige landbouw- en visserijsysteem ontzettend eenzijdig is en een enorme aanslag op de natuur pleegt. In Braakliggende Grond vertellen drie bevlogen Amerikanen, een boer, een visser en een kweker, hoe zij hier verandering in aan denken te kunnen brengen. Zo wisselde Dann ‘O Brian, een farmer uit South-Dakota, een paar jaar geleden zijn gigantische veestapel om voor een kudde bizons. “Buffalo’s putten het grasland veel minder uit dan koeien: ze zwerven rond en laten in tegenstelling tot honkvaste koeien een groot deel van het taaie gras staan waardoor het land de kans krijgt om zich te herstellen.” Ook Stephan Jones van het Bread Lab, een biologische gewassenkwekerij, grijpt terug naar beproefde middelen. Volgens hem zorgt de grootschalige verbouwing van een handjevol graansoorten voor een wereldwijde kaalslag van landbouwgronden. “We proberen verloren gewaande granen weer te herintroduceren. Dit is niet alleen beter voor de grond, maar ook voor lokale boeren, bakkers en bierbrouwers die hierdoor minder afhankelijk zijn van een handjevol graanfabrikanten. Tenslotte komt Riley Stark van zalmviscoöperatie Lummi Island Wild uit het noordwesten van Amerika aan het woord. Hij is ervan overtuigd dat de “agro revolution” niet door moderne middelen ontketend zal worden, maar juist door bewezen tradities. Als voorbeeld noemt hij reef fishing: een ouderwetse vismethode waarbij twee netten als een vangnet in het water worden gespannen. Op het moment dat een spotter een zalmschool in het oog krijgt, worden de vissen uit het water geschept en aan boord getakeld. Vrijwel direct wordt de bijvangst van de zalm gescheiden en met de hand weer teruggezet. “Op deze manier respecteren we niet alleen het lokale ecosysteem, maar ook de tradities van de inheemse bewoners die al eeuwenlang op deze manier vissen. Uiteindelijk hebben we de verantwoordelijkheid om de aarde beter achter te laten dan we haar vonden.” (zendtijd: 25:55)


Unbroken Ground from Patagonia on Vimeo.

Wait for it...