Wadden gekozen tot mooiste natuurgebied

De Wadden is door het Nederlandse publiek gekozen tot mooiste natuurgebied van Nederland. De Veluwe en de Hollandse Duinen kwamen als tweede en derde uit de onlineverkiezing tevoorschijn. Bekijk de volledige uitslag hieronder.


Wadden

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken maakte de uitslag van de verkiezing maandag 31 oktober bekend in het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Naast de drie gebieden die door het publiek zijn gekozen, wees de vakjury Biesbosch-Haringvliet als vierde winnaar aan.

Met de verkiezing wil staatssecretaris Van Dam de natuur versterken, mensen meer betrekken bij wat onze natuur te bieden heeft en tegelijkertijd de natuurgebieden de kans geven zich te ontwikkelen tot nationale iconen, zoals Amsterdam, Hollandse tulpen en molens dat zijn. Van Dam: “Het is schitterend om te zien hoeveel energie deze verkiezing heeft losgemaakt. Er is de afgelopen weken enthousiast campagne gevoerd door de genomineerden om hun natuurgebied op de kaart te zetten.”


Veluwe

De winnende gebieden ontvangen elk een bedrag van maximaal 300.000 euro om te investeren in natuurontwikkeling en in kwaliteitsverbetering, zoals het verbeteren van voorzieningen voor bezoekers. Verder worden de winnaars de komende jaren in binnen- en buitenland gepromoot als iconen van de Nederlandse natuur. Daarnaast krijgen de winnende gebieden en de andere deelnemers aan de verkiezing ondersteuning in de vorm van kennis en kunde bij de verdere ontwikkeling van alle plannen.

Uitslag verkiezing
1. Het Nederlandse Waddengebied 15.135
2. De Veluwe 10.053
3. Nationaal Park Hollandse Duinen 8.583
4. Nationaal Park Oosterschelde 8.029
5. NL Delta Biesbosch - Haringvliet 7.489
6. Grenspark Limburg 6.736
7. Weerribben - Wieden 6.485
8. Van Gogh Nationaal Park 5.905
9. Nationaal Park Drentsche Aa 5.453
10. Nationaal Park Nieuw Land 4.081
11. Nationaal Park Heuvelrug 4.075
12. De Friese WIJlanden 3.213
13. Saba en omringende zee 2.666

bron: rijksoverheid.nl


Hollandse Duinen


Biesbosch

Wait for it...