10 muisstille natuurgebieden van Natuurmonumenten

Toe aan rust en ruimte in deze rumoerige tijden? Onze vrienden van Natuurmonumenten selecteerden 10 muisstille natuurgebieden waar een vallende speld klinkt als een kanonschot.


Oostpunt van Schiermonnikoog
Hoe langer je loopt, hoe stiller het wordt. De beloning op de oostpunt mag er wezen. Wat een rust en ruimte op dit Waddeneiland!

Dollard
Eenzame zeearm in het Groningse waddengebied. Ideaal voor liefhebbers van lege landschappen, weidse vergezichten en afgelegen vogelkijkhutten.

Dwingelderveld
Officieel stiltegebied waar je vooral in het westelijke deel van stilte kunt genieten, ver weg van de A28. Een zacht glooiend landschap waar je urenlang kunt dwalen.

Egheria
Heuvelachtig hoevenlandschap op en rond de Tankenberg, met 85 meter het hoogste punt van Overijssel. Een landgoed met veel verstilde plekjes.

Planken Wambuis
Ideaal voor Veluwse zwerftocht door stille bossen en vlaktes. Wie rustig wandelt, ziet met enig geluk reeën, herten of zwijnen passeren.

Harger- en Pettemerpolder
Oer-Hollandse polder pal achter de Hondsbossche zeewering. Rustgevend weidelandschap, het resultaat van middeleeuws monnikenwerk. Weinig mensen, veel vogels.

Bolshol
Verlaten veengebied onder de rook van Amsterdam, net in de provincie Utrecht. Op de plassen dobberen 's winters veel wintergasten.

Tiengemeten
Het Rotterdamse havengebied ligt dichtbij, maar daar merk je op dit eiland niets van. Een natuureiland met heerlijke struinnatuur. Van de paden af is toegestaan.

Stippelberg
Rustig bosgebied van 1000 hectare in een oostelijke uithoek van Noord-Brabant. Fraaie uitvalbasis voor wandelaars die de aan de drukte willen ontsnappen.

De Plateaux
Vormt een geheel met het Belgische natuurgebied Hageven. Hier kun je grenzeloos genieten van gevarieerd landschap met unieke vloeiweiden.

Imstenraderbos
Zuid-Limburg in het klein, met prachtig bos op heuvelland. Een plek met machtige bomen en uitzichten waar je stil van wordt.

Grotten van de Sint-Pietersberg
Ons stilste en donkerste natuurreservaat. Vaste slaapplek van overwinterende vleermuizen. Wie deze geheime wereld wil ontdekken, kan een ondergrondse excursie boeken.


fotocredit: Shutterstock.com

Wait for it...