Wandeltip: 3x uitwaaien in een zee van duinen

Voor iedereen die een verfrissende voorjaarswind door zijn stoffige winterhoofd wil laten waaien hebben we drie uitwaairoutes voor je op een rijtje gezet.

Oosterschelde
Lengte 8 kilometer (rode paaltjes)
Dit kun je zien duinen, slufters en zeeraket
Route natuurmonumenten.nl


Op Neeltje Jans, het (werk)eiland tussen de Noordzee en de Oosterschelde, dat overbleef nadat de waterwerken klaar waren in 1986, vind je een soort miniatuurversie van alle Nederlandse kustlandschappen. In minder dan 25 jaar hebben zich hier duinen, slufters en oevers gevormd op een paar vierkante kilometer. Binnen no time heeft het schiereiland zich onmisbaar gemaakt voor vogels die de stille plek verkiezen boven de toeristengekte van de Zeeuwse stranden. Tijdens je hike langs de Oosterschelde zie je niet alleen vogels, maar ook heksen. Een heks bestaat uit zogenaamde zeeraketten en smal vlieszaad. Door harde wind raken deze planten los van de grond en klitten ze samen. Bij mist tuimelen ze als geesten over het eiland. Hopelijk schijnt tijdens jouw hike echter het zonnetje zodat je aan de westkant van het eiland de kracht van de Noordzee-slufter kunt zien. Bij hoog water zorgt het met binnenstromende zeewater voor een indrukwekkend schouwspel.Schiermonnikoog
Lengte 9 kilometer
Dit kun je zien Zeehonden en 120 vogelsoorten
Route natuurmonumenten.nl

Op het kleinste bewoonde eiland van Nederland vind je het oudste nationale park van ons land. De 5400 hectare kwelder, duin, strand en wad van Schiermonnikoog zijn altijd in beweging en hebben het eiland sinds de middeleeuwen al bijna twintig kilometer oostwaarts geduwd. De hike start relaxed in Aisterbun (Schiermonnikoog) en gaat vervolgens via de Banckspolder naar de Waddenzeedijk. Vanaf dit punt waan je je in een compleet andere wereld. Terwijl je hier door een half miljoen vogelogen wordt bespied, loop je door het duingebied langs het Rif, een uitgestrekte zandplaat. Op het moment dat je de vuurtoren in het oog krijgt, loop je geflankeerd door hoge duinen richting het strand. Schrik niet als je hier andere badgasten tegenkomt. Vaak liggen namelijk tientallen zeehondenpotten op de aanwezige zandplaten te chillen. Het laatste stuk van de route, na de vuurtoren, loop je door een donker dennenbos dat hier ooit geplant is om het stuivende zand in toom te houden.Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Lengte 15 of 16 kilometer
Dit kun je zien ruig duinlandschap, reeën en zandhagedissen
Route eropuit.nl


Tussen IJmuiden en Zandvoort ligt een van de mooiste duingebieden van ons land, nationaal park Zuid-Kennemerland. De NS-wandeltocht Kennemerduinen slingert vanaf station Sandpoort-Noord door de landgoederen Midden-Herenduin, Duin en Kruidberg en de Kennemer duinen. Je kunt kiezen uit twee routes; over het strand richting Zandvoort (15 km) of kriskras door de duinen naar Overveen (16 km). Bij de eerste loop je in één streep naar het brede strand en loop je langs de vloedlijn naar de badplaats. Voor meer afwisseling volg je de Overveen-route. Je volgt nu een stuk van het Hollandse kustpad. Dit is een de vier Lange-Afstand-Wandelpaden, die samen de Nederlandse kustroute vormen.(wandelnet.nl). Een van de hoogtepunten van deze hike is de 27 meter hoge Hanzeberg waar je een mooi uitzicht hebt op de omgeving. Je ziet hier goed het kwetsbare evenwicht tussen mens (Zandvoort, Hoogovens) en natuur (het ruige duingebied). Gelukkig lijken bewoners van dit gebied, waaronder zandhagedissen en reeën, hier geen last van te hebben.

Wait for it...