Dakgootwandeling op de Sint-Jan in Den Bosch

Zin om een echte stadsberg te beklimmen? Klauter samen met een gids tegen de 73 meter hoge Sint-Janskathedraal in Den Bosch op en maak een wandeling over de flanken (dakgoten) van deze vrome berg. Tijdens de 'Wonderlijke Klim' geniet je niet alleen van het uitzicht over de stad, maar ook van de mysterieuze luchtboogbeeldjes die tot in het kleinste detail in natuursteen zijn uitgehouwen.


Een mismaakte aap. Een duivel met drietand. Een huilende man. Een adelaar met inktpot. Vanaf afgelopen weekend zijn de 96 eeuwenoude luchtboogbeelden op de Sint-Jan in Den Bosch voor het eerst in de geschiedenis van dichtbij te zien. Een speciale stadsgids loodst je omhoog waarna je je bovenop de heilige stadsberg kunt vergapen aan de geheimzinnige beeldjes. De kerk heeft de Wonderlijke Klim klim op touw gezet ter ere van de 500e sterfjaar van Jheronimus Bosch. De wereldberoemde kunstenaar woonde in de stad en liet zich tijdens het schilderen mogelijk inspireren door de wonderlijke wezens op de luchtbogen. Je hebt nog tot eind oktober om de stadsklim te ondernemen.

foto's: Marc Meulder, Ronald Glaudemans

Wait for it...