Verkiezing mooiste natuurgebied van Nederland

Hoeveel nationale parken ken jij? De Hoge Veluwe, de Biesbosch, de... Om onze natuurschatten beter op de kaart te zetten komt er een verkiezing van het mooiste natuurgebied van Nederland. De uiteindelijke drie winnaars worden de komende jaren in binnen- en buitenland naar voren geschoven als 'iconen van de Nederlandse natuur'.


Zuid-Kennemerland

Ons kleine kikkerlandje telt twintig nationale parken en twintig nationale landschappen. Deze peddel-, fiets-, wandel-, mountainbike- en natuurparadijzen zijn bij het grote publiek echter volslagen onbekend. Om hier een einde aan te maken wordt de verkiezing van het mooiste natuurgebied van Nederland op touw gezet. In april start de inschrijving voor de verkiezing en na de zomer mag er gestemd worden.


Utrechtse Heuvelrug

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken wil met de verkiezing bereiken dat onze natuurgebieden net zo bekend worden als tulpen, molens en de stad Amsterdam. “Wat is ons mooiste, uniekste, meest bijzondere natuurgebied of landschap? Waar kun je onze geschiedenis het best lezen én beleven? Welk park kan de waardering van de natuur in heel Nederland op een hoger plan tillen en publiek uit de hele wereld trekken? Daar wil ik achter komen met een open verkiezing. Elk gebied in Nederland, Nationaal Park of nog niet, kan mee doen.”


Schiermonnikoog

Binnenkort worden de exacte criteria voor de verkiezing gepubliceerd. De jury onder leiding van professor Van Vollenhoven maakt vervolgens een selectie op basis van de criteria die daarna wordt voorgelegd aan het Nederlandse publiek.


Zuidwest FryslânHoge VeluweBiesboschLauwersmeerArkemheen-Eemland

Wait for it...